​Seful Fiscului: Controlul a fost neglijat nepermis sau poate interesat. Toti - grupuri de interese protejate, trusturi de presa, persoane privilegiate - vor plati pana la ultimul leu. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, a declarat ca, in maxim 2-3 ani, ANAF va putea actiona pentru a-i determina pe absolut toti contribuabilii - grupuri de interese protejate pana astazi, mari trusturi de presa, companii sau persoane privilegiate - sa-si plateasca pana la ultimul leu obligatiile bugetare. In cadrul unui eveniment care a marcat implinirea unui an de la infiintarea Directiei Generale de Antifrauda Fiscala, presedintele ANAF a spus ca unele zone ale activitatii institutiei care au fost neglijate in ultimii ani, prin alocarea de resurse insuficiente, noteaza Capital.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

APIA: Productia de autovehicule a Romaniei a scazut cu 3,5% in primele 11 luni. Ford are probleme, iar Dacia a deschis uzina din Maroc. Productia de autovehicule a Romaniei a consemnat un regres de 3,5% in primele 11 luni ale anului, pana la 363.905 autovehicule potrivit datelor furnizate de catre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Exporturile au avansat usor in perioada ianuarie-noiembrie, de la 334.380 unitati la 335.649 unitati, iar importurile au fost mai mari cu 24,5%, ridicandu-se la 68.875 unitati. Din totalul productiei consemnate in perioada ianuarie - noiembrie, 314.719 unitati (86,5%) au fost asamblate de Dacia, 49.178 unitati (13,5%) de catre Ford si 5 unitati de catre Roman Brasov, informeaza Adevarul.ro.

Costurile totale ale unui credit pentru locuinta cu dobanzi fixe. Romanii care doresc sa-si cumpere o casa sau un apartament in urmatorii ani, fie vor sa faca modernizari si reparatii in locuinta lor au posibilitatea de a lua credite cu dobanzi avantajoase, fixe pe toata perioada derularii, de la BCR Banca pentru Locuinte. Pentru aceasta, ei trebuie sa incheie un contract de economisire-creditare cu banca si sa inceapa sa economiseascai n acel cont. Dobanzile pentru creditele in lei in domeniul locativ oferite BCR Banca pentru Locuinte sunt de 5% pe an pentru creditele locative (bauspar) si de 4,44% pe an pentru creditele intermediar si anticipat, care sunt credite de tip punte si nu depind de dobanda de referinta EURIBOR/ROBOR, dupa cum afirma reprezentantii bancii. Rata dobanzii este fixa, pe toata perioada de creditare. In plus, costul evaluarii si al raportului de evaluare sunt suportate de catre banca, asigurarea de viata este gratuita pentru client si nu exista costuri si nici taxe pentru rambursarea anticipata, partiala sau totala, a creditului. De asemenea, nu exista conditia de varsta maxima la data platii ultimei rate. In plus, aceste credite se acorda fara perceperea vreunui comision de analiza a dosarului, scrie EVZ.ro.

Vrei o masina noua, pe care s-o vinzi apoi? Lista marcilor care se vand mai bine "de noi" decat "second hand". La o masina noua, in Romania se inmatriculeaza trei la mana a doua. Exista totusi si marci in cazul carora masina noua este preferata celei second-hand, deci in cazul carora posibilitatile de revanzare sunt ceva mai reduse. In ciuda cresterii numarului de masini noi, Romania este totusi o piata auto dominata de autoturisme second-hand. In primele 11 luni ale acestui an, au fost inmatriculate circa 64.500 de autoturisme noi, in crestere cu aproape 24% fata de cifra consemnata pentru aceeasi perioada a anului trecut. Piata de autoturisme second-hand, chiar daca a consemnat o scadere de 2%, s-a ridicat totusi la circa 200.000 de unitati, informeaza economica.net.

Papalekas a informat board-ul Globalworth ca nu are loc o investigatie a Parchetului asupra sa. Directorul general al Globalworth, Ioannis Papalekas, a informat vineri board-ul companiei ca i s-a confirmat de catre procuror, in urma unor intalniri care au avut loc marti si miercuri, ca nu are loc o investigatie impotriva sa. "Papalekas a informat board-ul ca procurorul i-a confirmat ca nu are loc o investigatie impotriva sa, in urma intalnirilor din 16 si 17 decembrie cu echipa procuraturii la Bucuresti pentru a clarifica situatia si in baza informatiilor pe care le-a oferit in timpul acelor intalniri. Procurorul a confirmat totodata ca nici compania nu formeaza obiectul investigatiei", se arata intr-un comunicat al Globalworth Real Estate Investments Limited, controlata de omul de afaceri. Papalekas a mai informat board-ul ca se asteapta ca aceasta pozitie sa fie oficializata in curand de Parchet, noteaza Bursa.ro.

Porcul romanesc, sacrificat de importuri. Romanii vor gasi pe rafturile magazinelor mai multe produse din carne de porc din import, la preturi comparabile cu cele ale alimentelor furnizate de producatorii autohtoni Decembrie este luna cadourilor, dar si a marilor cheltuieli. Nelipsite din cosul de cumparaturi al fiecarui roman sunt produsele din carne de porc. Cumparatorii vor avea de unde alege, mai ales ca importurile au invadat piata romaneasca in urma embargoului rusesc. Preturile produselor provenite din strainatate au preturi comparabile cu cele practicate de producatorii autohtoni, sustin specialistii din industrie. Pretul carnii de porc romanesc este acelasi cu cel din import, dar problema majora este faptul ca producatorii romani nu pot iesi pe alte piete, scrie Capital.ro.

Rusia pregateste un pachet de 16 miliarde de dolari pentru ajutorarea sistemului bancar. Cati bani are, de fapt, Moscova la dispozitie pentru a apara rubla. Rusia analizeaza capitalizarea bancilor cu 16 miliarde de dolari, prin intermediul unei noi legi pregatite de Guvern astfel incat statul sa sustina activitatea sectorului, dupa ce sanctiunile occidentale au privat bancile de stat de acces la finantare, iar deprecierea rublei cu peste 50% fata de dolarul american le-a afectat considerabil. Bancile de stat Sberbank, VTB Group, Gazprombank - bratul financiar al Gazprom, Vneshconombank - banca de dezvoltare a Rusiei si Rosselkhozbank - banca agricola a Rusiei nu mai au acces la finantare in Uniunea Europeana, SUA impunand aceeasi masura asupra Sberbank. Proiectul, publicat pe site-ul Parlamentului, prevede capitalizarea bancilor prin imprumuturi subordonate, emisiuni de obligatiuni si actiuni preferentiale cu ajutorul Agentiei de Asigurare a Deponentilor, fondul de garantare a depozitelor bancare din Rusia. Guvernul rus a injectat deja miliarde de dolari in mai multe banci, precum VTB, Gazprombank si Rosselkhozbank, relateaza Adevarul.ro.

Duster cu motor V8 de 380 CP, la Dakar 2015! Pentru a treia oara, Renault Duster Team va lua startul la celebrul rally-raid Dakar, obiectivul pentru editia 2015 fiind clasarea in Top 10. De aceasta data, Renault Sport Technologies a pregatit un agregat V8 de 380 CP, dezvoltat de Alianta Renault-Nissan. Acesta va inlocui mai vechiul V6 de 3,5 litri si 330 CP. Prezenta Renault la Dakar 2015 va fi asigurata de team-ul Renault Argentina, prin intermediul a doua echipaje: Emiliano Spataro - Benjamin Lozada si Jose Garcia - Mauricio Malano. Dakar 2015 se va desfasura intre 4 si 17 ianuarie si va traversa Argentina, Chile si Bolivia, scrie 24auto.ro.