Uniunea Europeana (UE) trebuie sa elaboreze o strategie pe "termen lung" in privinta Rusiei, a afirmat joi noul presedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, potrivit Mediafax.

"Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat Tusk la finalul summitului european. "Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe saptamani sau luni", a spus el.

Donald Tusk a insistat asupra faptului ca UE trebuie sa aiba o "pozitie unita si comuna" in criza ucraineana si fata de Moscova, reafirmand ca Rusia este in prezent "problema noastra strategica".

Apreciind ca Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat ca europenii trebuie "sa mearga dincolo de un raspuns reactiv si defensiv". "Abordarea noastra trebuie sa fie identica ambitiilor si potentialului nostru. (...) Trebuie sa ne regasim increderea in calitate de europeni si sa constientizam propria noastra forta", a spus el.

"Cand vorbim despre Rusia si Ucraina, vorbim despre noi insine, despre ce inseamna UE, despre ce este adevarata dimensiune a solidaritatii noastre", a declarat Tusk. "Suntem pregatiti sa sacrificam ceva pentru a fi uniti?", a intrebat el.

"Vom continua sa condamnam tot mai viguros posibila" atitudine a Rusiei, a dat asigurari la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar "sunt convins ca trebuie sa lasam deschis canalul dialogului si dezbaterii cu Rusia", a subliniat el.