UE inca se ambitioneaza sa semneze parteneriatul transatlantic cu Statele Unite "pana la sfarsitul anului 2015", potrivit concluziilor summitului care s-a tinut joi intre sefii de stat si de guvern europeni la Bruxelles, noteaza AFP.

"UE si Statele Unite ar trebui sa depuna toate eforturile pentru a incheia pana la sfarsitul anului 2015 negocierile asupra unui parteneriat transatlantic de comert si investitii (PTCI), care sa fie ambitios, global si reciproc avantajos", au scris cei 28. citeaza Agerpres.

In ceea ce priveste acest parteneriat, de asemenea cunoscut sub acronimul "TTIP", "am fost de acord ca ar trebui depuse eforturi pentru ca acest acord sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2015, dar ca Europa abandoneaza un numar de principii... cum ar fi mentinerea serviciilor publice", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sfarsitul summitului.

Negocierile privind TTIP initiate in iulie 2013 vizeaza eliminarea barierelor vamale, deja foarte slabe, intre cele doua blocuri si mai ales atingerea unei coerente de reglementare pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru a facilita schimburile comerciale.

Dar acest acord cristalizeaza temerile opiniei publice europene fata de mondializare. Una dintre dezbaterile majore se refera la posibilele ingerinte ale firmele straine in politicile publice, printr-o procedura de arbitraj, aminteste AFP.

Preocuparile, pe ambele maluri ale Atlanticului, se refera de asemenea la teama de o eroziune a normelor sociale, de mediu si de sanatate. "Apa nu va fi privatizata", a declarat Juncker joi seara.

Comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, a declarat recent ca vrea "un nou inceput" pentru aceste negocieri, incetinite de multe dezacorduri. Ea s-a dus la inceputul lunii decembrie la Washington pentru o intalnire cu reprezentantul american pentru comert Michael Froman si pregati al 8-lea ciclu de negocieri ce vor avea loc la inceputul lunii februarie la Bruxelles.