Peste o mie de persoane au participat joi dupa-amiaza la mitingul organizat in fata Prefecturii Covasna in apararea simbolurilor comunitatii maghiare, relateaza Agerpres. Aceasta a fost cea de-a patra zi consecutiv in care membrii comunitatii maghiare au intonat imnul Ungariei si cel secuiesc si au rostit rugaciuni in fata sediului Prefecturii, solicitand in acest fel respectarea simbolurilor si identitatii lor nationale.

Printre cei prezenti s-a numarat si calugarul franciscan Bojte Csaba, care in discursul rostit in fata multimii a facut un apel la dragoste crestineasca, pace si buna convietuire interetnica. El a mai spus ca e important sa ne respectam unii pe altii, sa ne respectam simbolurile, dar si sa ne preocupam sa avem un trai mai bun, sa ne educam copiii in conditii mai bune si sa facem impreuna ca lumea in care traim sa fie mai buna. Calugarul Bojte Francisc din Deva, recunoscut pentru implicarea sa in proiecte sociale, cu predilectie de protectie a copiilor, si-a incheiat discursul cu rugaciunea "Tatal nostru", rostita in limba maghiara si apoi in limba romana.

Manifestatiile vor continua si vineri in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, iar sambata, la pavilionul din parcul central din municipiu, unde este arborat un steag secuiesc.

Mitingul a fost initiat de Partidul Civic Maghiar Covasna (PCM), dupa ce a fost sanctionat de Prefectura cu suma de 5.000 de lei pentru nerespectarea protocolul de intonare al imnului Ungariei la o manifestare publica organizata pe 4 iunie a.c, de Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat si 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon ce a consfintit destramarea imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei la Romania.

Organizatorilor li s-au raliat pe parcurs si liderii UDMR, respectiv primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, care au fost somati de Prefectura sa inlature steagurile secuiesti de pe cladirile si domeniul public, conform unei sentinte definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov potrivit careia steagurile au fost arborate ilegal.