Vicepresedintele Senatului, liberalul Marius Obreja, considera ca prefectul judetului Covasna, Marius Popica (sustinut de PSD), demis recent de Guvern, a procedat corect cand a sanctionat Partidul Civic Maghiar (PCM) pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului si apreciaza ca Prefectura Covasna a devenit un "abator de cariere".

"Din cate am observat eu pana acum prefectul si subprefectul in judetul nostru au fost alesi din randul persoanelor de valoare, cu un grad educational si moral peste medie. De aceea, ma mira nespus faptul ca Prefectura Covasnei a devenit un abator de cariere. Dezavuez cu tarie informatia de ultima ora conform careia s-a facut o noua schimbare de prefect in judetul nostru. Publicarea in Monitorul Oficial a numelui noului prefect, Cucu Sebastian, ma ingrijoreaza nespus pentru ca schimbarea s-a facut la presiunea unui partid etnic, cu argumente etnice sau argumente pedepsite de Codul Penal ("infractiune la Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului", conform DIICOT). Ce facem acum? Il vom rade de pe lista prefectilor in cateva luni si pe dl. Cucu?", mentioneaza Marius Obreja, intr-un comunicat de presa remis joi si citat de Agerpres.

El a mai adaugat ca, impreuna cu un alt senator PNL, a initiat un proiect ce modifica Legea 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei, care reglementeaza mai precis atat conditiile de arborare, utilizare a drapelelor, stemelor etc., cat si faptul ca toate insemnele, altele decat cele ale natiunii romane, sunt "ocrotite de autoritati daca sunt legal aprobate de catre institutiile autorizate sa faca acest lucru".

"Cred cu tarie in cultura, traditiile, libertatile fiecarui om si imi dau seama cat de importante sunt imnurile sale, steagurile sale sau credinta proprie. Intr-un razboi total pentru libertati sunt dispus sa ma bat pana la ultima resursa aparandu-le. (...) Ii respect pe secuii langa care traiesc, respect imnul Ungariei si al maghiarilor de pretutindeni, imn care are si o mare incarcatura religioasa, dar respect si imnul Romaniei care are dreptul de a fi intonat pe teritoriul tarii intotdeauna cand legea o impune sau inima o cere", mai spune Marius Obreja.

Prefectul Marius Popica a sanctionat recent Partidului Civic Maghiar cu suma de 5.000 de lei pentru nerespectarea protocolul de intonare al imnului la o manifestare publica organizata pe 4 iunie a.c, de Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat si 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfintit destramarea Imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei la Romania. Drept urmare, liderii PCM au organizat saptamana aceasta, in fiecare zi, cate un miting de protest in fata sediului Prefecturii din Sfantu Gheorghe, la care au participat cateva sute de maghiari. Acestora li s-au raliat si liderii UDMR, respectiv primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, care au fost somati de Prefectura sa inlature steagurile secuiesti de pe cladirile si domeniul public, conform unei sentinte definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov, potrivit careia steagurile au fost arborate ilegal.

In ultimii trei ani, Guvernul a inlocuit trei prefecti in judetul Covasna. Marius Popica, fost director executiv al Agentiei Judetene de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), care a fost investit in luna aprilie a.c, a fost demis miercuri de Guvern, decizia fiind publicata joi Monitorul Oficial. Ceilalti doi prefecti, Dumitru Marinescu si Codrin Munteanu, in prezent secretar general al Ministerului Apararii Nationale, au fost schimbati dupa ce au solicitat autoritatilor locale, inclusiv prin intermediul instantelor de judecata, sa respecte legea in ce priveste respectarea simbolurilor statului roman, a limbii oficiale si folosirea simbolurilor minoritatilor nationale.

Primarul Antal Arpad a declarat joi pentru Agerpres ca demiterea prefectului nu rezolva problemele comunitatii maghiare, pentru acestea fiind nevoie de alte legi care sa le dea membrilor acesteia "dreptul sa-si pastreze si sa-si dezvolte identitatea nationala".