Lupta anticoruptie, care vine sa intareasca eforturile procurorilor si ale judecatorilor, este dusa, in fiecare zi, de cetatenii obisnuiti. Oamenii normali, care au facut gesturi simple, dar semnificative pentru societatea noastra si au reusit sa continue lupta impotriva coruptiei fac parte din noul calendar "Eruptie Anticoruptie" al Fundatiei SynergEtica. Mama care a postat pe internet un video care o arata pe invatatoarea de la scoala fiicei sale cerand cadouri pentru sarbatori, descoperitorii tezaurelor care au inmanat ceea ce au gasit statului si asistentele care nu iau mita pentru a ingriji bolnavii sunt cu totii eroii anticoruptie ai anului 2014.

Cetateni in fata DNAFoto: Hotnews
  • Pana de curent de la CNA din ziua pronuntarii sentintei lui Dan Voiculescu

In ziua pronuntarii sentintei lui Dan Voiculescu, cand posturile trustului Intact au prezentat in mod vadit partizan condamnarea patronului, a aparut in mod ciudat o pana la de curent la CNA.

"Dupa o pana de curent aparuta la CNA imediat dupa condamnare, am suspectat ca acea intrerupere a vizat compromiterea inregistrarilor si am revenit la birou in afara programului de lucru pentru repornirea calculatoarele", a afirmat Bogdan Roman, consilier IT in cadrul CNA.

"Desi mai repornisem statiile oprite peste weekend, de data aceasta, doamna presedinte Laura Georgescu a luat masuri administrative impotriva mea, blocandu-mi accesul in sala serverelor pe care le administram si continua, indirect, prin interpusi, sa imi faza necazuri", a adaugat acesta.

"Consider ca a fost un gest de normalitate din partea mea pentru ca activitatea CNA sa nu fie perturbata (si) de lipsa unor inregistrari".

  • Cazul satului Eibenthal unde satenii lasa banii la poarta

Eibenthal, sat in comuna Dubova, judetul Mehedinti, este satul in care nu se fura si unde locuitorii au suficienta incredere in vecini incat sa lase banii la poarta.

Pe timp de vara, oamenii nu au timp pentru a astepta masina cu paine care vine din comuna vecina Svinita, doar in zilele de marti, joi si sambata. Atunci, fiecare isi pune banii in plasa si o atarna la drum pe stalp. In caz ca nu au bani marunti, ei pun un bilet in plasa, pe care se scriu cate paini vor, iar omul care vine cu masina de paine pune produsul si restul de bani in plasa.

"Nu exista o motivatie in acest sens, noi traim in acest context din generatie in generatie, ni se pare absolut normal, asa trebuie sa fie, asa am fost invatati si asa ne invatam si copiii sa duca traditia mai departe", spune primarul comunei Dubova, Victor Doscocil.

  • Cazul descoperitorilor care au returnat tezaurul gasit

In 2013, Iulian Enache a descoperit in comuna Golesti, judetul Valcea, cu ajutorul unui detector de metale, cel mai mare tezaur monetar gasit vreodata in Romania: 47.296 de monede otomane de argint, care cantareau aproximativ 55 de kilograme.

"Imediat dupa descoperire am curatat monedele cu apa si ziua urmatoare am instiintat autoritatile care au preluat tezaurul. Acesta a ajuns la Muzeul National de Istorie din Bucuresti [...] Nu am primit pana acum suma de 200.000 de euro, recompensa legala. Nicio secunda nu m-am gandit ca tezaurul sa apuce alte cai", a declarat Iulain Enache.

In august 2014, Paul Croitoriu a descoperit la marginea unei paduri din satul Pirtestii de Sus, din judetul Suceava, 300 de monede de argint ce s-au dovedit a fi imitatii geto-dacice vechi de aproape 2400 de ani. Dupa o luna, Paul Croitoriu, impreuna cu arheologii, a descoperit inca aproximativ 150 de monede.

"Am raportat descoperirea ofiterului de la patrimoniu, monedele au fost predate la Directia de cultura Suceava, apoi Muzeului Bucovinei Suceava[...] Am fost premiat de Primul Ministru cu o diploma si 10.000 de Ron pentru ca am predat tezaurul in mod legal si nu am preferat sa il valorific pe piata neagra. Am vrut sa fiu un exemplu pozitiv pentru fiul meu, pentru societate, pentru pasionatii de istorie, pentru colegii de hobby", a declarat Paul Croitoriu.

  • Asistenta care nu ia mita

Laura Baritz este asistent medical de 14 ani si lucreaza in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Drobeta Turnul Severin.

"Imi placea aceasta meserie deoarece aduce niste satisfactii sufletesti enorme pe care nu le gasesti in alta profesie (eventual in cea de dascal). Consider ca datoria mea de asistent medical nu trebuie sa fie conditionata de primirea unor bunuri, foloase materiale sau sume de bani[...] Adevarata implicare a unui asistent medical se vede dupa modul in care trateaza oamenii fara a primi nimic in schimb", a precizat Laura Baritz.

  • Mama elevei de la Scoala 10 din Bucuresti a inregistrat-o pe invatatoarea care cerea cadouri de sarbatori

"Fiica mea a mers la scoala in clasa 0 si am incercat cu entuziasm sa contruiesc o relatie civilizata cu invatatoarea ei. Asta pana cand au inceput presiunile doamnei invatatoarea care dorea sa ne ducem copiii la after school-ul dumneai, sa cumparam cadouri pentru tot personalul scolii, iar pentru ea sa cumparam cadou individual ", a expicat femeia.

"Am hotarat sa o filmez cu camera ascunsa si sa las lumea sa o judece, pentru ca un astfel de comportament nu trebuie ignorat, trebuie facut public si sanctionat", a adaugat aceasta.

  • Alexandru Bajdechi, student in anul I la Facultatea de Drept, a depus plangere penala la DNA

"Primarul Constantei, Radu Mazare, nu respecta legea 1/2011 care acorda reducere la transportul local in comun elevilor si studentilor, tratand cu indiferenta si chiar adresand cuvinte injurioase reprezentantilor elevilor si studentilor constanteni", spunea Alexandru Bajdechi.

"Am depus o plangere penala la DNA in luna aprilie a anului 2014. La finalul lunii octombrie am mai depus o plangere penala deoarece nu s-a intamplat nimic relevant in cadrul urmaririi penale. Gestul nu a avut inca consecinte, astept raspunsul DNA".

"Nu depun plangeri penale pentru satisfactia persoanala. Daca va fi condamnat penal, cu siguranta voi avea satisfactia ca va fi un semnal pentru toti cei care isi bat joc de elevi si studenti", a precizat studentul.