Statele Unite ale Americii utilizeaza pe scara larga votul prin corespondenta, pentru cetatenii americani din strainatate si pentru votantii care se afla in alte state americane decat cel de resedinta, aproape 1 din 5 votanti utilizand aceasta solutie la alegrile prezidentiale din 2012. Un oficial american a prezentat step-by-step cum se voteaza prin corespondenta la ei, insa un secretar de stat din Ministerul roman de Externe a explicat care ar fi riscurile daca s-ar aplica metoda americana la romani. Secretarul de stat Radu Podgorean a mai sustinut ca MAE roman nu are "nu are expertiza si oamenii" necesari pentru a initia un proiect de lege pentru votul prin corespondenta.

Coada la votare pentru prezidentialele romanesti - Coslada, SpaniaFoto: Hotnews

Alegerile prezidentiale romanesti din 2 si 16 noiembrie au readus in discutie necesitatea introducerii votului prin corespondenta, dupa scandalul legat de numarul mare de alegatori romani care nu au reusit sa-si exprime votul la sectii de votare din strainatate.

SUA nu organizeaza deloc sectii de votare in strainatate. In schimb, utilizeaza pe scara larga sisteme de votare lejere, care sa faciliteze prezenta cat mai mare la vot - votul prin corespondenta (absentee voting) si votarea anticipata (early voting). Asa a explicat, miercuri, la o conferinta organizata in Bucuresti de Institutul de Politiic Publice (IPP), Darren Thies, consul in cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

La alegerile prezidntiale americane din 2012, 19% dintre voturile date au fost prin corespondenta, fie de la cetateni americani din strainatate, fie de la alegatori din interiorul SUA, care se aflau in alt stat american decat cel de resedinta electorala, a declarat oficialul Ambasadei SUA.

Un alt sistem de facilitare a votului utilizat in SUA este votarea anticipata (early vote) - a nu se confunda cu alegerile anticipate, care sunt si in Romania si care inseamna cu totul altceva - se refera la cazul in care, de exemplu, Parlamentul este dizolvat si se orgaizeaza scrutin pentru alegerea altui Legislativ.

Votarea anticipata (din SUA) presupune ca alegatorii isi depun votul inaintea zilei oficiale a alegerilor. 10% dintre voturile date in 2012 au fost prin aceasta modalitate. Cel mai recent, la alegerile de la jumtatea mandatului -mid term elections - pentru Congres, din noiembrie 2014, prsedintele Obama a votat astfel.

Asadar, aproape o treime dintre votantii americani au utilizat in 2012 aceste modalitati care faciliteaza exercitarea dreptului de vot.

Votul prin corespondenta, care interseaza in particular opinia publica din Romania dupa scandalul votului din diaspora, prevede o serie de proceduri in cazul sistemului american:

  • Pasul I presupune ca alegatorul american sa se inregistreze pentru vot in districtul sau. Aceasta se face printr-un formular federal de aplicare prin posta- Federal Post Card Application (FPCA). FPCA poate fi descarcat online de la Programul de  asistenta la vot (FVAP)- http://www.fvap.gov/.

Pe acest site, votantul alege statul american in care voteaza, descarca formularul, il printeaza sau il completeaza online, in functie de stat (unele permit, altele nu). Formularul se completeaza cu nume, prenume, numarul permisului auto sau ultimele patru cifre ale numarului asigurarii sociale, ori alte date de identificare.

Obligatoriu se trece resedinta de vot din statul american de care apartine alegatorul.

Neaparat se trece si adresa curenta din strainatate, la care autoritatile americane ii voi transmite alegatorului buletinul de vot gol. Astfel, votantul solicita si buletinul de vot. Aceasta este aplicatia de inregsitrare pentru vot si de solicitare a buletinului de vot.

Formularul se trimite la biroul electoral local din SUA de care apartine votantul, iar adresa acestuia se ia de pe site-ul FVAP.

De regula, alegerile in SUA pica in luna noiembrie, asa ca inregistrarea pentru vot este recomandat sa se faca incepand cu luna ianuarie, dar in unele state se poate face pana in ziua votului.

Formularul poate fi ridicat si de la ambasada americana din tara in care se afla votantul. Daca votantul este militar american, poate sa ridice formularul de la unitate.

  • Pasul II - Biroul local electoral emite un buletin de vot prin corespondenta (absentee ballot), care, de regula, este gata cu 45 de zile inainte de alegeri. Autoritatea americana verifica identitatea cetateanului si daca acesta are drept de vot valabil in statul american respectiv. Apoi, buletinul de vot este trimis prin posta catre alegator, la adresa din strainatate indicata. De asemenea, buletinul de vot poate fi descarcat de pe site-ul comisiei electorale statale de care apartine alegatorul (este anuntat prin e-mail ca buletinul sau de vot este disponibil pe site).
  • Pasul III - votantul american din strainatate completeaza buletinul de vot atat cu informatiile personale cat si cu optiunea de vot. Unele state americane solicita ca la completarea buletinului de vot sa fie un martor. Votantul primeste si plic cu timbrul Postei Americane inclus, care se completeaza cu adresa de destinatie din districtul american de care apartine votantul. Buletinul de vot completat poate fi trimis prin posta (in plicul primit), fax sau e-mail (depinde de statul american de care apartine alegatorul). Ambasada americana poate oferi asistenta, punand la dispozitie serviciul postal diplomatic.

"Eu am folosit sistemul si, cel putin in situatia mea, a fost relativ simplu. Sunt masuri de siguranta care sa previna frauda electorala. Unele state sunt mai stricte decat altele. Sistemul e acelasi pentru toate statele, dar sunt unele variatii", sustine, Darren Thies, care este responsabil cu votul prin corespondenta din partea Ambasadei SUA la Bucuresti.

De notat ca exista cetateni americani care nu au fost niciodata in SUA. Acestia s-au nascut in strainatate din parinti americani si au cetatenia SUA si drept de vot pentru statul american unde au avut parintii resedinta americana.

Unele state americane permit si acestei categorii de cetateni sa voteze prin corespondenta, altele, nu, a explicat Thies.

  • Ce obiectie are MAE roman la votul american prin corepondenta. "Te duci la crasma si spui <>"

Folosita de aproape unul din cinci americani, votarea lor prin corespondenta nu asigura, insa, secretul votului. De altfel, alegatorul este avertizat ca cineva poate vedea cu cine a votat el.

Prezent la conferinta organizata de IPP, secretarul de stat din Ministerul roman al Afacerilor Externe Radu Podgorean a explicat ca votul american prin corespondenta ar deschide posibilitatea fraudelor electorale daca ar fi introdus in Romania.

"De exemplu, intr-o comunitate de romani dusi la munca in straiantate de catre o firma, care au un fel de staroste, daca starostele le spune <>, ne asumam sau nu lucrul asta?", a spus Podgorean, pentru HotNews.ro.

De asemenea, votul prin corespondenta ar putea da posibilitatea unor alegatori sa-si vanda votul mult mai usor, avand in vedere ca buletinul de vot nu se completeaza intr-o cabina care sa asigure secretul si securitatea optiunii electorale.

"Te duci la crasma si spui <>, a exemplificat secretarul de stat din MAE.

El a dat ca solutie pentru pastrarea anonimatului si secretului votului prin corespondenta un sistem plic-in-plic.

"Eu consider ca un sistem prin corespondenta poate fi introdus si este necesar in Romania. Sistemul american poate fi introdus si in Romania, dar schimband unele principii. De exeplu, niste elemente privind secretul votului. Daca pui si numele, semnatura, ID-ul... Dar poate fi folosita o solutie plic-in-plic", a spus Radu Podgorean.

Astfel, formularul cu datele de identificare ar urma sa fie puse intr-un plic, iar buletinul de vot pe care s-a facut optiunea electorala sa fie pus in alt plic, care, la randul sau, sa fie introdus in primul plic, alaturi de formular. La desfacere, autoritatile verifica formularul cu datele de identificare, iar plicul in care este inchis votul este preluat in alta incapere, de o alta persoana, este desfacut, iar votul este pus in urna, pastrandu-se anonimatul si secretul votului.

  • MAE roman spune ca "nu are expertiza" pentru a initia proiectul votului prin corespondenta

Oficialul MAE sustine, insa, ca ministerul "nu are expertiza si oamenii" necesari pentru a initia un proiect de introducere a votului prin corespondenta.

"Ministerul de Externe nu are expertiza si oamenii pentru a face un asemenea proiect de lege. MAE poate participa ca avizator la un asemenea proiect, se poate implica mai mult sau mai putin intr-un asemenea proces de elaborare. In general, Guvernul are interventii legislative, dar nu schimba sistemul. De obicei, la noi, sistemul electoral a fost apanajul Parlamentului, pentru ca presupune un nivel consensual mai ridicat decat alte legi", a mai declarat Radu Podgorean, pentru HotNews.ro .

Votul prin corespondenta: 3 incercari lipsite de sprijin politic

Partidele din dreapta esichierului politic au incercat, in cel putin 3 randuri, sa introduca votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate, pentru a inlesni procesul electoral, a creste particparea la vot si a implica mai mult "stranierii".

  • In anul 2011, 55 de senatori si deputati ai PDL au lansat o propunere legislativa de introducere a votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate. In mai 2011, propunerea a fost aprobata fara probleme de Senat, PDL aflandu-se la Putere, dar, in martie 2013, noua Putere USL (PSD-PNL-PC-UNPR) a trantit propunerea in Camera Deputatilor, decizionala.

"Votul prin corespondenta al cetatenilor aflati in strainatate asigura in mod efectiv acces ega; la prpocesul electoral, tocmai fiindca exercitarea dreptului de vot in conditiile noii legi nu depinde de timpul disponibil si nici de resursele financiare personale. Votul prin corespondenta are cost zero pentru cetatenii romani din strainatate (la fel ca in cazul cetatenilor romani din Romania), iar timpul care trebuie dedicat procesului electoral e comparabil cu cel din tara (parcurgerea distantei pana la oficialul postal din localitatea de domiciliu a cetateanului roman din strainatate)", isi justificau initiatorii propunerea, care avea sa fie trantita in Camera Deputatilor.

Comisiile juridica si de administratie din Camera au dat raport de respingere pe motiv ca procedura propusa implica gestionarea unor date cu caracter personal, care ar fi incalcat drepturile omului.

"Potrivit mentiunilor din propunerea legislativa referitoare la activitatile desfasurate in contextul votului prin corespondenta, rezulta ca acestea presupun si operatiuni de colectare si prelucrare a unor categorii diferite de date cu caracter personal, activitate ce va avea loc prin implicarea a numerosi actori. Acest fapt are implicatii directe asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice si poate conduce la atingeri aduse dreptului la viata privata a cetatenilor, in ceea ce priveste protectia datelor lor cu caracter personal", sustineau comisiile care au respins votul prin corespondenta.

  • In aprilie 2014, patru parlamentari PMP au facut a doua incercare de introducere a votului prin corepondenta pentru romanii cu dominicliul sau resedinta in strainatate. Sistemul propus are ca element central un Registru al alegatorilor romani cu domiciliul sua resedinta in strainatate, tinut in format electronic de Autoritatea Electorala Permanenta si actualizat de Ministerul Afacerilor Externe.

Si de aceasta data, Comisiile juridica si de administratie din Camera Deputatilor au dat raport de respingere pentru votul prin coresponenta, pe motiv ca ar incalca secretul votului. "Absenta unui cadru precum cel al sectiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influentele exterioare asupra alegatorului la momentul votarii sau chiar substituirea de persoane in scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale. Reglementarea propusa nu ofera garantii suficiente ca voturile prin corespondenta au fost intr-adevar exprimate de persoanele inscrise in registrul aferent, ale caror nume figureaza ca expeditori ai buletinelor de vot", se arata in raportul de respingere. Si Guvernul Ponta a dat punct de vedere negativ.

Propunerea de vot prin corespondenta a fost respinsa de majoritatea parlamentara, in 9 decembrie, in Camera, ca for decizional.

  • In fine, a treia varianta de vot prin corespondenta a fost propusa de PNL si PDL, cu sanse reduse de izbanda, avand in vedere ponderea scazuta in Parlament. Varianta PNL-PDL de vot prin corespondenta pentru romanii din strainatate propune un sistem in care alegatorul trebuie sa faca dovada ca are resedinta sau domiciliu in strainatate, dupa care este inscris in registrul electoral permanent de catre Autoritatea Electorala Permanenta.