Statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat, pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale, a hotarat miercuri Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, intrunit in sedinta de lucru la Resedinta patriarhala, marti si miercuri, sub presedintia patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al BOR 'a luat act cu ingrijorare de decizia discriminatorie si umilitoare pentru ora de Religie a Curtii Constitutionale a Romaniei din 12 noiembrie 2014'.

'In acest context, Sfantul Sinod a hotarat informarea de catre Centrele eparhiale a profesorilor de religie si a parintilor ca pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale (nr. 1/2011) statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat. Profesorii de religie si parintii trebuie sa faca publice cazurile din scoli in care se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de Religie', mentioneaza sursa citata.

De asemenea, va fi avuta in vedere 'incheierea de parteneriate intre parohii si scoli pentru dezvoltarea cooperarii cu scopul ajutorarii elevilor din familii sarace sau cu risc de abandon scolar si pentru sustinerea si imbunatatirea predarii orei de Religie' si 'aprobarea initiativei parintilor de infiintare a Asociatiei Parinti pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local'.

Totodata 'Patriarhia Romana va solicita convocarea unei intruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania pentru stabilirea unor masuri si actiuni comune tuturor Cultelor in vederea sustinerii statutului actual al orei de Religie in invatamantul de Stat'.

In alta ordine de idei, 'Sfantul Sinod a hotarat cooperarea cu Ministerul Sanatatii pentru prevenirea bolilor si ajutorarea bolnavilor, precum si sustinerea demersurilor Colegiului Medicilor din Romania pe langa autoritatile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca raspuns la solicitarile acelor pacienti care din motive de constiinta sau religioase refuza Cardul National de Sanatate', mai informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.