Doi angajati ai Ambasadei Marii Britanii la Kabul - un afgan si un britanic - se afla printre victimele atacului comis joi dimineata de catre insurgenti talibani in capitala afgana, a anuntat diplomatia britanica, condamnand un "atentat infiorator", potrivitMediafax.

"Sunt profund intristat sa confirm ca un britanic - un civil membru al serviciului de securitate, si un afgan - care lucra pentru Ambasada - au fost ucisi", a declarat ministrul de Externe Philip Hammond citat intr-un comunicat, in care precizeaza ca un "al doilea membru britanic al echipei de securitate" a fost ranit.

"Condamn acest atentat infiorator impotriva unor civili nevinovati", a adaugat el. Dar "nu vom permite ca asemenea fapte inumane sa ne deturneze de la parteneriatul cu Afganistanul", a spus el.

Potrivit politiei locale, cel putin cinci civili afgani si un britanic au fost omorati in acest atentat sinucigas comis asupra unui vehicul diplomatic britanic. Peste 30 de trecatori, inclusiv cinci copii, au fost raniti in explozie, au anuntat oficiali locali.

Potrivit autoritatilor afgane, atacul a fost comis cu o masina-capcana care a explodat in apropierea vehiculului diplomatic. Talibanii afgani, care lupta impotriva puterii afgane si fortelor NATO, au revendicat rapid acest nou atentat, care a fost comis cu o saptamana inainte de un summit la Londra dedicat situatiei din Afganistan.

Marea Britanie si-a retras luni ultimele trupe din sudul Afganistanului, una dintre regiunile cele mai instabile din tara, dupa 13 ani de razboi in care au fost ucisi 453 de militari britanici.

Atacurile s-au multiplicat in ultima perioada, mai ales in capitala Kabul, cu cateva saptamani inainte de retragerea - prevazuta la sfarsitul lui decembrie - a majoritatii militarilor Fortei NATO care sustine fragilul Guvern afgan in fata talibanilor, din 2001.