​​Propunerea de extindere cu inca un an, pana in 2016,a perioadei in care se pot cheltui fondurile europene alocate perioadei 2007-2013 a venit din partea Slovaciei si va fi discutata in detaliu la Consiliul European din luna decembrie, potrivit declaratiilor Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Datele prezentate de Guvernul in prima parte a anului arata ca riscul de pierdere a fondurilor in 2014 pentru Romania este de 2,8 miliarde euro iar potrivit situatiei de la 21 noiembrie valoarea cererilor de plata transmise Comisiei Europene in 2014 se ridica la putin peste 2 miliarde. Intrebat de EurActiv care este situatia riscului de pierdere in acest an, Eugen Teodorovici nu a dorit sa raspunda concret, spunand ca absorbtia va fi de 80% la finalui lui 2015 si cele 20 de procente care se vor pierde provin din Programele de Transport si Mediu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaratiile legate de posibila prelungire cu inca un an a perioadei in care se vor putea cheltui fondurile au fost facute la o conferinta organizata miercuri, 27 noiembrie de ADR Bucuresti Ilfov, in prezenta Comisarului european Corina Cretu. La solicitarea EurActiv.ro, Corina Cretu a raspuns ca, in calitate de reprezentant al Comisiei Europene, a luat act de solicitarea Slovaciei si ca asteapta decizia Consiliului.

Teodorovici a explicat ca prelungirea ar fi fost propusa pentru toate statele membre si ca ar viza in principal proiectele majore de infrastructura dar este posibil sa fie incluse toate categoriile de programe. Potrivit acestuia, nicio tara nu s-ar fi pronuntat, deocamdata, impotriva acestei propuneri. Aceasta noua derogare ar veni dupa ce in 2013, in urma unui proces dificil de negocieri, Romania si Slovacia au obtinut o prelungire de implementare a fondurilor UE cu un an, adica pana la finalul lui 2015 (extinderea aplicarii regulii N+3).

Vezi ce sume poate pierde Romania in 2014 si 2015 - citeste articolul integral pe uelive.ro