Grupul italian Enel a anuntat recent ca a obtinut 3,1 miliarde de euro in urma vanzarii prin oferta publica a unei participatii de 22% detinute la compania spaniola Endesa. Potrivit ENEL, pachetul de 22% a fost vandut la pretul de 13,5 euro pe actiune, iar banii vor fi folositi pentru reducerea datoriilor grupului. ENEL va pastra o participatie de aproximativ 70% din Endesa.

Grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei. Reamintim ca Enel a anuntat in iulie ca vrea sa vanda si actiunile detinute in Romania. Imediat au aparut si informatiile ca ENEL s-ar afla deja in negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.

Enel ar urma sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). In conditiile in care statul roman este actionar minoritar la aceste companii, autoritatile romane ar trebui sa aiba un cuvant de spus in negocierile cu investitorul chinez.