Fostul numar trei de la Pentagon, prezentata ca favorit pentru a-l inlocui pe secretarul Apararii Chuck Hagel, care a demisionat luni, s-a retras din cursa, a declarat marti pentru AFP o sursa apropiata situatiei. Michele Flournoy, in varsta de 53 de ani, fusese prezentata drept prima femeie care ar putea conduce cea mai importanta armata din lume.

Dar, acest expert strategie a scris consiliului de administratie Centrului de reflectie pe care l-a fondat si il prezideaza, Center for a New American Security (CNAS) pentru a anunta ca nu va prelua o astfel de functie.

"Pot confirma ca ea a scris catre consiliul de CNAS de a informa ca s-a retras din cursa pentru functia de Secretar al Apararii", a spus sursa, sub protectia anonimatului.

Motivele invocate de acesta democrata, o absolventa de Harvard foarte respectata printre militari, sunt "motive familiale", a adaugat sursa. Flournoy a precizat ca decizia a fost influentata de probleme de sanatate din familie si de faptul ca cei doi copii ai sai vor fi admisi la universitate in urmatorii doi ani, a mai explicat sursa citata.

Retragerea doamnei Flournoy poate cauza unele probleme presedintelui Barack Obama, care este in cautarea unui succesor lui Chuck Hagel capabil sa obtina sprijinul democratilor si republicanilor, deopotriva.

Speculatiile se indreapta acum spre alti potentiali candidati, inclusiv Ashton Carter, fost secretar adjunct al Apararii, un expert in arme de inalta tehnologie si chestiuni bugetare.