Un exemplar foarte rar din "First Folio", prima colectie cu piese de teatru scrise de William Shakespeare, datand din 1623, a fost descoperit in nordul Frantei, a anuntat marti bibliotecarul francez care a facut aceasta descoperire, citat de AFP.

"Este cel de-al 231-lea exemplar descoperit in lume si al doilea in Franta", a explicat Remy Cordonnier, in varsta de 31 de ani, bibliotecar in orasul Saint-Omer din regiunea Pas-de-Calais.

In cadrul pregatirilor unei expozitii despre literatura engleza, bibliotecarul francez a consultat un volum de Shakespeare (1564-1616), catalogat ca datand din secolul al XVIII-lea.Insa nu a durat mult pana cand bibliotecarul, care are si un doctorat in istoria artei, a inceput sa aiba dubii in legatura cu datarea volumului.

"Mi-a venit in minte ca ar putea fi vorba de un ᅡFirst Folioᅡ neidentificat, cu o incarcatura istorica si o valoare intelectuala foarte importanta", a aratat el.

Lucrarea ar fi putut sa ajunga in Biblioteca din Saint-Omer prin intermediul englezilor, pentru ca "Saint-Omer a ramas multa vreme unul dintre ultimele bastioane catolice din regiune si numerosi catolici englezi, persecutati de anglicani, si-au gasit refugiul in oras, in special pentru a urma invataturile iezuitilor", a explicat Remy Cordonnier.

Desi exemplarul se afla intr-o ¬stare buna¬, acestuia ii lipsesc totusi 30 de pagini, inclusiv aceea cu titlul, fapt ce ar putea explica motivul pentru care a ramas in uitare timp de patru secole.

Volumele ¬ᅡFirst Folioᅡ au o valoare cuprinsa intre 2,5 milioane si 5 milioane de euro, dar acesta valoreaza mai putin, pentru ca ii lipsesc niste pagini", a declarat Francoise Ducroquet, directoarea Bibliotecii din Saint-Omer.

"In orice caz, volumul nu va fi niciodata vandut, pentru ca este o carte a statului, inalienabila", a adaugat ea, precizand faptul ca volumul va fi pastrat in seiful bibliotecii, alaturi de alte lucrari valoroase din fndul institutiei.

Biblioteca din Saint-Omer, fost oras-port care a avut o activitate culturala si comerciala foarte importanta in Evul Mediu, detine 800 de manuscrise si 230 de incunabule, precum si o Biblie Gutenberg.

Descoperirea a fost autentificata de specialistul mondial in "First Folio", Eric Rasmussen, profesor de literatura la Universitatea Reno (statul american Nevada), venit sa il expertizeze, sambata, la Saint-Omer.

Rasmussen a povestit ca in Japonia, spre exemplu, mai multe exemplare au iesit la suprafata intre anii 1970 si 1980. Unul dintre exmplare a fost descoperit cu un proiectild e muscheta in el, a povestit specialistul, aratand ca exista posibilitatea ca volumul sa fi salvat la un moment dat viata cuiva. Alte volume aveau urme de pahare de vin sau labe de pisica. ¬Asta le face mai umane¬, considera Rasmussen.