Seful Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Serviciului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Hasnas, si seful Politiei orasului Nasaud, Leon Closca, au fost arestati pentru 30 de zile, printr-o decizie pronuntata marti seara de Tribunalul Cluj, anunta Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, judecatorul Simona Trestian, a declarat ca cei trei sunt acuzati de abuz in serviciu in forma continuata.

'Tribunalul Cluj a admis propunerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul teritorial Cluj, si a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 25 noiembrie, a inculpatilor Muresan Ioan Ovidiu, inspector sef al IPJ Bistrita-Nasaud, comisar sef Hasnas Roberto Emil, seful Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, si Closca Leon Anton, seful Politiei orasului Nasaud, toti trei acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, pentru care pedeapsa este de la doi ani si 8 luni inchisoare la 9 ani si patru luni inchisoare, si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica', a mentionat Simona Trestian.

Aceasta a mai spus ca inculpatul Closca Leon Anton este acuzat si de comiterea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia sa.

Decizia Tribunalului Cluj poate fi atacata in termen de 48 de ore.

Cei trei au fost retinuti in prealabil de DNA in urma perchezitiilor efectuate in cursul zilei de luni, in judetului Bistrita-Nasaud.

Seful IPJ Bistrita-Nasaud este cercetat penal pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata (14 acte materiale), fiind acuzat ca a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite.

Aceeasi acuzatiei de abuz in serviciu i se aduce si sefului Politiei Rutiere bistritene, procurorii mentionand 48 acte materiale care le sustin acuzatiile.

In ceea ce il priveste pe seful Politiei orasului Nasaud, acesta este urmarit penal pentru abuz in serviciu (24 acte materiale) si efectuarea de operatiuni comerciale, ca acte de comert, incompatibile cu functia indeplinita, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata. a

'Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309, urmand a fi prezentati, la data de 25 noiembrie 2014, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Departamentului de Informatii si Protectie Interna si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei', se precizeaza in comunicatul DNA.

Seful IPJ Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, este suspectat de procurorii DNA ca a protejat activitatile ilicite ale omului de afaceri Traian Larionesi, ale carui firme activeaza in domeniul forestier, acesta fiind si proprietarul a patru fonduri de vanatoare, au declarat surse judiciare.

In schimbul acestei protectii, comisarul Ioan Ovidiu Muresan a primit de la Traian Larionesi diverse bunuri si cadouri, printre care o arma de vanatoare marca Blaser in valoare de 17.000 lei si un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, inmatriculat pe numele sotiei ofiterului.

Potrivit surselor judiciare, Ioan Ovidiu Muresan si finul sau, Roberto Emil Hasnas, sef al Politiei Rutiere Bistrita, au protejat activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze mijloacele de transport care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice masurile legale de sanctionare, in cazurile in care au fost constatate ilegalitati.

Mai mult, in iunie 2014, Traian Larionesi l-a rugat pe comisarul Ioan Ovidiu Muresan sa intervina pe langa seful Politiei Rutiere judetene, Roberto Emil Hasnas, pentru a nu-i ridica permisul de conducere tatalui sau, dupa ce acesta din urma provocase un accident rutier pe drumul dintre Singeorz Bai si Ilva.

De asemenea, Traian Larionesi a intervenit pe langa Ioan Ovidiu Muresan pentru ca un apropiat al sau, comisarul Ioan Ani, sef al Serviciului Arme din IPJ Bistrita-Nasaud, sa nu fie sanctionat, dupa ce au fost constatate deficiente in activitatea profesionala a acestuia.

La randul sau, Ioan Ani proteja activitatile ilicite ale unor oameni de afaceri locali, primind in schimb diverse bunuri, printre care si materiale de constructii, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile in municipiul Bistrita, zona Valea Jelnei.

Procurorii anticoruptie din cadrul DNA Cluj au efectuat, luni, 12 perchezitii in localitati din judetul Bistrita-Nasaud si din municipiul Bistrita intr-un dosar privind fapte de coruptie si asimilate coruptiei, intre adresele vizate fiind si trei sedii ale unor institutii publice.

Ancheta ii vizeaza pe seful IPJ, Ioan Ovidiu Muresan, seful Serviciului Politiei Rutiere judetene, Roberto Hasnas, adjunctul sefului IPJ, Cristian Buta, seful Serviciului Arme din IPJ, Ioan Ani, si seful Politiei orasului Nasaud, Leon Closca.