Cei 40 de protestatari urmariti penal dupa ce in urma cu aproape un an au distrus gardul din jurul perimetrului detinut de compania Chevorn la Pungesti (Vaslui) au primit amenzi administrative cuprinse intre 100 si 300 de lei, toate infractiunile de care au fost acuzati fiind clasate, anunta Mediafax.

Potrivit rezolutiei procurorilor Parchetului Judecatoriei Vaslui, 40 de persoane acuzate ca au distrus gardul perimetrului detinut de compania Chevron in comuna vasluiana Pungesti au primit amenzi administrative cuprinse intre 100 si 300 de lei, iar alti doi protestatari au fost absolviti de orice vina in acest dosar aflat in lucru la Parchet de aproape un an.

In urma cercetarilor, procurorii au decis clasarea infractiunilor de tulburare de posesie, distrugere calificata si tulburare a ordinii si linistii publice de care erau acuzate cele 42 de persoane. In ceea ce priveste infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, Parchetul Judecatoriei Vaslui si-a declinat competenta catre Parchetul Tribunalului Vaslui.

In rezolutia data, procurorii au apreciat ca pericolul social al faptelor savarsite de cei 42 de protestatari in 7 decembrie 2013 a fost unul redus.

¬Referitor la gradul de pericol social al faptelor savarsite de persoanele in cauza, apreciem ca acesta este redus, avand in vedere atingerea minima adusa valorilor sociale aparate de lege, luand in considerare si lipsa antecedentelor penale in ceea ce-i priveste pe autori. In consecinta, faptele privite in contextul lor obiectiv si subiectiv nu prezinta gradul de pericol social concret al unei infractiuni, motiv pentru care se vor aplica sanctiuni cu caracter administrativ. Fata de doua persoane se va dispune clasarea totala intrucat in probatoriul administrat nu a putut fi dovedit, dincolo de orice indoiala rezonabila, vinovatia acestora¬, sustin procurorii vasluieni.

In ceea ce priveste infractiunea de distrugere calificata de care erau acuzati cei 42 de protestatari, anchetatorii sustin ca, pentru a se face incadrarea in aceasta fapta, ar fi trebuit sa existe persoane moarte sau vatamate corporal: ¬Desi in plangere a fost reclamata distrugere calificata, apreciem ca, in mod corect, s-au incadrat faptele savarsite la infractiunea de distrugere. Doar un prejudiciu evaluat exclusiv de persoana vatamata la 550.000 de lei nu poate duce la concluzia ca fapta savarsita de invinuiti este distrugere calificata, atat timp cat textul incriminator mai prevede si o alta conditie pe langa cea a dezastrului provocat de distrugerea intentionata, si anume cea privind vatamarea corporala grava sau moartea unor persoane determinata de aceasta distrugere, conditie ce nu este indeplinita in cazul de fata¬.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecatoriei Vaslui considera ca nu a fost vorba nici de tulburare de posesie, desi protestatarii au intrat pe terenul Chevron.

¬Analizand latura obiectiva a infractiunii de tulburare de posesie, nu rezulta in cauza o ocupare efectiva a terenului aflat in posesia Chevron. Persoanele cercetate s-au aflat in perimetrul respectiv maxim o ora si, de aceea, fapta nu exista¬, sustin anchetatorii.

Parchetul Vaslui a inceput urmarirea penala, in urma cu aproape un an, in cazul a 42 de persoane care au participat, in 7 decembrie 2013, la manifestatiile din zona Pungesti, unde au protestat fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist. Cele 42 de persoane au fost acuzate ca au distrus gardul platformei Chevron si au tulburat ordinea si linistea publica. Ancheta procurorilor s-a desfasurat in colaborare cu politistii vasluieni.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie 2013, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. Protestatarii au reusit sa darame aproape in totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri patrati, detinut de Chevron, fara ca fortele de ordine sa poata interveni si opri actiunile lor. Ulterior, in zona au sosit mai multi jandarmi, iar protestatarii au fost controlati corporal si evacuati. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi si duse la sediul Politiei Judetene Vaslui, unde fie li s-au intocmit dosare penale, fie au fost amendate.