Aproape 20 dintre 100 de romani care aveau incredere in Victor Ponta inainte de campania electorala au renuntat la ea dupa ce premierul social-democrat a pierdut scrutinul prezidential din 16 noiembrie, reiese dintr-un sondaj de opinie prezentat duminica de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Incredrea in Victor Ponta, inainte si dupa alegeriFoto: IRES

Inainte de campania electorala, candidatul PSD era creditat cu "multa si foarte multa" incredere, din partea a 33% dintre respondentii IRES, pentru ca dupa alegeri procentul sa scada la 27%, potrivit cercetarii efectuate in 20 noiembrie. Asadar, dupa ce a ratat Cotroceniul, candidatul social-democrat a piedut 6 puncte procentuale, care inseamna o scadere cu 18,18% din cota lui de incredere initiala.

In pre-campanie, 66% dintre respondentii IRES declarau ca au putina incredere in Ponta sau deloc, iar dupa alegeri ponderea scepticilor a crescut la 72%.

La sondajului IRES din 20 noiembrie, 66% dintre respondenti au declarat ca au votat cu liberalul Klaus Iohannis, iar 34% cu Victor Ponta. In realitate, Ponta a luat 45,5% din voturile exprimate.

Multi dintre respondenti nu au fost, insa, sinceri in privinta prezentei la vot: 92% au declarat ca au fost la urne in turul al doilea, in conditiile in care prezenta reala consemnata a fost de 62%.

"Nimic nou, stim de sute de ani ca <>. In cadrul aceluiasi mecanism de prezentare a sinelului in public si supunere la dezirabilitatea sociala romanii declara ca au fost la vot intr-o proportie de 92%", comenteaza sociologul Vasile Dancu, presedintele IRES.

  • IRES: 62% dintre romani nu vor inlocuirea Guvernului Ponta cu unul liberal, pentru a nu se concentra puterea la un singur partid

documente

IRES - Romania-politica-dupa-alegerile-prezidentiale

(24 Nov 2014) PDF, 563KB

In schimb, increderea publicului in Guvernul aceluiasi Victor Ponta a crescut. Inainte de campaniea electorala, 24% dintre responenti declarau ca au multa si foarte multa incredere in Guvern, iar dupa ce premierul Ponta a ratat Cotroceniul cota de incredere a crescut la 27%. Totodata, in perioada pre-campanie, 76% dintre respondentii IRES declarau ca au putina sau deloc incredere in Guvern, iar dupa alegeri procentul scepticilor a scazut la 71%.

De partea cealalta, 66% dintre respondenti au sustinut ca au votat cu liberalul Klaus Iohannis, in conditiile in care scorul real al liberalului a fost de 54,45%, insa, conform sondajului, romanii nu isi doresc schimbarea actualului Guvern cu unul liberal, "pentru ca nu e bine ca un partid sa aiba toata puterea". 62% dintre respindentii IRES au spus ca nu sunt de acord cu schimbarea Guvernului actual cu unul controlat de PNL, in timp ce 32% s-au declarat de acord.

Intre votantii lui Klaus Iohannis, mai putini de jumatate (48,9%) ar vrea un guvern PNL in locul executivului Ponta. In randul alegatorilor lui Victor Ponta, 6,4% vor sa-i dea jos Guvernul pentru a-i fi inlocuit cu un executiv liberal.

Dupa alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al tarii, se constata o crestere a gradului de optimism in randul publicului. Inainte de capania electorala, 24% dintre respondentii IRES credeau ca "in Romania lucrurile mergeau intr-o directie buna", iar dupa alegeri procentul optimistilor a crescut la 55%.