Un nou sondaj realizat in noiembrie in Spania plaseaza pe primul loc in preferintele electoratului formtiunea anti-liberala Podemos, provenita din miscarea indignatilor, scrie AFP.

Acest sondaj, realizat de Sigma Dos pentru cotidianul El Mundo, confirma un precedent sondaj publicat in 2 noiembrie de El Pais.

Potrivit sondajului publicat luni, noua formatiune de extrema stanga ar obtine 28,3% din voturi, in fata Partidului Popular (dreapta) la putere cu 26,3% si a Partidului Socialist (20,1%), punand capat sistemului dual care domina viata politica spaniola de la sfarsitul dictaturii franchiste (1939-1975).

Podemos, ca si miscarea indignatilor, plaseaza in centrul prioritatilor sale lupta impotriva precaritatii sociale si a coruptiei, doua dintre principalele preocupari ale spaniolilor, afectati in continuare de o rata a somajului de 24%.

Asa cum subliniaza El Mundo, in cazul unei victorii a Podemos monarhia parlamentara spaniola va trebui sa se acomodeze cu aliante complicate, fie intre Podemos si Partidul Socialist (PSOE) fie intre cele doua mari partide istorice, PP si PSOE.

PP, care a obtinut 44,6% din voturi la ultimele alegeri legislative, este formatiunea care a pierdut cel mai mult teren din 2011. PSOE pierde 9 puncte.

Ascensiunea Podemos, creat in ianuarie dar care s-a dotat cu o adevarata structura de partid doar din 15 noiembrie, a fost fulgeratoare in 2014. La alegerile europene din mai, spre surpriza generala, miscarea s-a situat pe locul patru, cu 7,9% din voturi si trimitand cinci deputati in Parlamentul European, printre care secretarul sau general Pablo Iglesias.

Acest profesor de stiinte politice este de altfel liderul politic cel mai popular, potrivit persoanelor intervievate, care ii acorda o nota de 4,4 pe o scala de la unu la zece. El este urmat de Pedro Sanchez (4,1), secretarul general al PSOE, si de Rosa Diez de la miscarea centrista UPyD (4,1) care isi multiplicat discursurile anticoruptie.

Sondajul a fost realizat prin telefon in randul a 1.000 de persoane adulte in perioada 17 - 19 noiembrie, dupa ce Podemos si-a anuntat noua conducere. Marja de eroare este de 3,16%.

Podemos fusese cotat pe primul loc in preferintele electoratului si de catre cotidianul El Pais in 2 noiembrie, cu 27,7% din voturi, fata de 26,2% pentru PSOE si 20,07% pentru PP. Un al doilea sondaj al Centrului de investigatii sociologice (CIS) il plaseaza pe locul trei in virtutea unui sistem de ponderare. Fara ponderare, Podemos ar obtine 17,6% in fata PSOE (14,3%) si PP (11,7%).