Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a reafirmat vineri ca se impune un congres extraordinar al formatiunii, pentru a da un semnal de mobilizare electoratului si totodata pentru a face o analiza a rezultatului alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie, potrivit Agerpres.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ion Iliescu considera ca rezultatul obtinut este nu numai esecul lui Victor Ponta, ci al intregului partid.

"Pai nu numai el. Si el si partidul (n.r. sa raspunda), pentru ca nu este esecul unei persoane, ci si al PSD. Eu am si lansat aceasta idee, de fapt este o chestie fireasca, va trebui ca organele executive de partid si apoi un congres special sa faca o analiza serioasa si sa traga concluziile cuvenite, cum anume sa se pregateasca. Cred ca da, vom discuta si vom vedea, parerea mea este ca se impune un congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a fortelor de care dispunem", a declarat Ion Iliescu la Targul de carte "Gaudeamus", unde si-a lansat volumul "Destinul unui om de stanga. Amintiri".

Intrebat daca este necesara schimbarea echipei de conducere a PSD, Iliescu a evitat sa raspunda transant. "Asta-i altceva, se va discuta", a spus el.

Ion Iliescu crede ca si de aceasta data a fost vorba despre un vot negativ, pentru ca totdeauna in ultimii 25 de ani au existat voturi pro si voturi contra, la care s-a adaugat reactia electoratului "la ceva care nu i-a oferit satisfactia cuvenita". "Nu e vorba numai de campanie, e perceptia... Eu nu vreau sa dau calificative, dar este perceptia electoratului, deci trebuie sa stam sa analizam mai atent si asta trebuie sa o faca oamenii responsabili din partid, sa fie un Biroul executiv, si un Consiliu National, poate si un Congres extraordinar, care sa analizeze si sa dezbata si sa traga toate concluziile cuvenite la nivel de centru, la nivel de organizatii locale, pentru programul partidului, pentru perioada urmatoare. Urmeaza doi ani nu usori si alegerile parlamentare din 2016. Deci, oricum partidul trebuie sa vina cu un proiect, cu un program pentru urmatorii doi ani si pentru alegerile parlamentare din 2016. Asa se impune", a opinat presedintele de onoare al social-democratilor.

Potrivit acestuia, este vorba despre un esec politic. "Asta-i viata politica, avem noi o expresie de 25 de ani. Acesti 25 de ani au insemnat flux si reflux. (...) Viata e cu de toate. Ce-i important pentru fortele politice, e sa nu intre in panica cand pierd si sa nu se umfle in pene cand castiga, sa-si pastreze echilibrul si sa poata sa consolideze ce au construit pana atunci, sa deschida orizonturi noi. Eu sper ca PSD sa faca o analiza serioasa a cauzelor, pentru ca e un semnal din partea electoratului. Orice partid e dator sa faca analiza proprie si cum sa raspunda mai bine electoratului", a mentionat fostul sef de stat.