Cea de-a VIII-a editie a competitiei internationale de sah Turneul Regilor Romgaz se va desfasura in perioada 23-26 noiembrie, la Casa Gazelor Naturale din Medias, formatul editiei din acest an fiind un meci pe echipe intre selectionatele Romaniei si Chinei, campioana olimpica en titre.

Oaspetii se vor prezenta la acest turneu, singurul de Grand Slam din Romania, cu o echipa compusa din Wang Yue (27 ani), Ni Hua (31 ani), Wei Yi (15 ani) ￯ toti trei componenti ai echipei Chinei care a castigat recent Olimpiada de sah de la Tromso (Norvegia), cel de-al patrulea jucator fiind Lu Shangley (19 ani) - campion mondial de tineret, informeaza Agerpres.

Echipa olimpica a Romaniei, antrenata de maestrul international Sergiu Grunberg, va fi compusa din Constantin Lupulescu (30 ani), Mircea Emilian Parligras (34 ani), Vlad Cristian Jianu (30 ani) si Vladislav Nevednichy (45 ani), fiecare dintre ei detinand cel putin un titlu de campion national, prezenti in luna august la Olimpiada din Norvegia.

Meciul, arbitrat de reputatul Faik Gasanov (Azerbaidjan), se va desfasura in in sistem Scheveningen (fiecare jucator al unei echipe intalneste pe fiecare jucator al echipei adverse). Confruntarea de la Medias va fi precedata, pe data de 22 noiembrie, de un turneu de blitz organizat la Grand Hotel Continental (sala Grigorescu) din Bucuresti, ora 10,00, cu participarea celor 8 jucatori din meciul Romania-China si a celor mai performanti juniori romani: Mihnea Costachi (medaliat cu bronz la Mondialele de Juniori din septembrie) si Bogdan-Daniel Deac (devenit in aceasta luna cel mai tanar maestru international din lume), precizeaza FR de Sah.

Deschiderea oficiala a Turneului Regilor va avea loc duminica, ora 14,30, la Casa Gazelor Naturale din Medias (Sos. Sibiului nr.5) si va fi urmata de meciurile din runda I. Festivitatea de inchidere este programata miercuri, 26 decembrie, la ora 19,00.

Turneul este organizat de compania Romgaz, impreuna cu Asociatia Clubul Sportiv "Elisabeta Polihroniade", in parteneriat cu Federatia Romana de Sah si Primaria Medias, prin Directia de Cultura, Sport si Tineret.

Programul complet al evenimentului:

  • 23 noiembrie, ora 14,30: deschiderea competitiei in sala Casa Gazelor Naturale, urmata de runda I
  • 24 noiembrie, ora 15,00: runda a II-a, in sala Casa Gazelor Naturale
  • 25 noiembrie, ora 15,00: Open Romgaz, competitie de sah cu premii in valoare de 10.000 lei, adresata comunitatii locale, pe grupe de varsta. Locul de desfasurare: Sala de sport a Scolii Gimnaziale nr 5, Gura Campului. Competitia este inscrisa in cadrul Federatiei Romane de Sah.
  • 25 noiembrie, ora 15,00: runda a III-a, in sala Casa Gazelor Naturale
  • 26 noiembrie, ora 13,00: runda a IV-a, in sala Casa gazelor Naturale
  • 26 noiembrie, ora 19,00: festivitatea de inchidere a Turneului Regilor in sala Casa Gazelor Naturale.