O situatie bizara apare in judetul Suceava, unde reprezentantul aliantei PSD-PC-UNPR intr-o sectie de votare figureaza ca reprezentand si partidele neparlamentare Prodemo si Partidul Alianta Socialista (PAS). Omul spune ca a cerut sa fie pastrat pe lista doar din partea PSD-PC-UNPR, de teama ca si-ar putea pierde indemnizatia. De la Biroul Electoral Judetea Suceava, un membru a explicat ca o persoana poate reprezenta doar un singur partid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe lista membrilor biroului electoral al sectiei de votare 174 din localitatea suceveana Salcea apare aceeasi persoana, Petrica Ciobanu, ca reprezenant pentru trei formatiuni politice diferite: alianta PSD-PC-UNPR si partidele neparlamentare Prodemos si PAS.

Lista a fost publicata vineri pe Facebook de Geogeta Condur, presedinta Asociatiei Pro Democratia - Club Iasi, care acuza PSD ca ar fi "cumparat" locurile in birourile sectiilor de votare de la partidele neparlamentare, pentru a avea mai multi oameni in sectii.

Procedural, in sectiile de votare, partidelor sau aliantelor parlamentare le revine cate un membru in birourile electorale ale sectiilor de votare, insa partidele neparlamentare sunt selectate prin tragere la sorti pentru doua locuri disponibile.

"PSD a <> locurile in birourile sectiilor de votare de la partidele neparlamentare. Au transmis acestora sa puna tot oamenii PSD, nestiind care din partidele neparlamentare va fi tras la sorti pentru a face parte din Birou. Dupa tragerea la sorti, s-a constatat ca, in foarte multe sectii de votare, trei dintre membri sunt, de fapt, aceeasi persoana, adica membrul PSD, care reprezinta si Prodemo, si PAS", a sustine Condur, pe Facebook.

Contactat de HotNews.ro, Petrica Ciobanu, membru "triplat" al biroului electoral al sectiei de votare de la Salcea, a explicat ca lista este gresita si ca el s-a oferit sa reprezinte doar PSD, nu si "Pro... nu stiu ce". "E o greseala. Ieri am vazut lista si am spus ca eu sunt reprezentantul PSD-ului, ce caut eu la nu stiu care, acolo, Pro... si nu mai stiu ce", a spune omul.

El mai sustine ca a cerut deja sefului PSD din orasul lui sa ia masuri pentru refacerea listelor, de teama sa nu fie lasat fara indemnizatia care i se cuvine ca membru al biroului sectiei de votare.

"Eu am spus ca nici nu ma prezint asa, pentru ca pierd 4 zile acolo si-mi spune la urma ca nu sunt platit, din cauza ca nu e corecta desemnarea. Seful PSD Sacea mi-a zis ca trimite alta lista. Cred ca el a discutat cu presedintele Consiliului Judetean, Nechifor, si a zis ca rezolva lucrurile", a mai povestit Ciobanu.

Presedintele PSD Suceava si al Consiliului Judetean, Catalin Nechifor, nu a putut fi contactat pentru explicatii suplimentare.

In schimb, un membru al Biroului Electoral Judetean Suceava a explicat ca BEJ a completat procesele verbale de investire a birourilor sectiilor de votare conform listelor transmise de partide.

"Probabil persoana si-a marcat simpatia pentru toate cele 3 formatiuni politice si a fost trecuta pe lista tuturor celor trei. Noi am completat procesele-verbale de investire a sectiilor asa cum am primit listele de la formatiunile politice", a explicat Alina Hopulele, membru al BEJ Suceava din partea PP-DD.

Ea a precizat ca o persoana poate reprezenta intr-o sectie de votare un singur partid sau alianta, iar pana sambata Prodemos si PAS trebuie sa trimita noi propuneri de reprezentanti in sectia de la Salcea.

"Nu se poate sa fii reprezentant a trei partide, dar pana in preziua votului legea permite inlocuiri. Daca partidele isi rezolva pana sambata aceasta problema, duminica sectiile vor fi modificate. Daca nu-si rezolva sectia poate functiona cu minimum 5 membri. Cert e ca acel om care este dublat sau triplat va intra la primul partid pentru care a fost desemnat", a precizat membra BEJ Suceava.

Alina Hopulele a mentionat ca in judetul Suceava sunt mai multe astfel de situatii, cel putin zece, insa nu a putut face o estimare. Cea care a semnalat situatia, Geogeta Condur, sustine insa ca in 80% dintre sectiile de votare din judetul Suceava sunt astfel de situatii.