La inceputul saptamanii trecute, premierul Victor Ponta a alocat circa 85 milioane de lei Primariei Capitalei pentru ca RADET sa isi plateasca datoriile catre ELCEN - furnizorul de apa calda si caldura. ELCEN are la randul sau datorii la furnizorii de gaze, iar din cauza datoriilor bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda in urma cu circa trei saptamani. Victor Ponta a declarat ca Guvernul aloca acesti bani pentru ca bucurestenii sa nu mai ajunga in aceasta situatie si sa rezolve problema cu incalzirea. Desi la prima vedere pare un gest frumos din partea premierului, care da niste bani in plus Primariei Capitalei ca bucurestenii sa nu inghete in case, in realitate a fost doar un gest de imagine: Guvernul are datorii de circa 700 milioane lei catre Primaria Capitalei, bani proveniti din impozitul pe venit si TVA, si pe care si-a asumat la inceputul anului ca ii da municipalitatii.

CET Sud - BucurestiFoto: AGERPRES

Informatia pe scurt

- Guvernul da 85 milioane lei Primariei Capitalei ca sa isi plateasca apa calda si caldura desi are datorii catre municipalitate de circa 700 milioane lei;

- acesti bani ar putea merge pentru o crestere a pretului la gigacalorie aprobata de ANRE, dar neinsusita de municipalitate;

- neisusindu-si aceasta crestere, RADET-ul pierde 30 de lei la vanzarea fiecarei gigacalorii,, ceea ce rezulta o gaura de 120 milioane lei, sustine Cornel Pieptea, consilier general PNL

"Azi putem sa rezolvam problema cu apa calda pentru Bucuresti. Va fi si o finantare pentru perioada care dureaza pana la finalizarea transformarii in societate comerciala si fuziunea cu RADET, in asa fel incat sa se rezolve toate problema datoriilor istorice. Noi, Guvernul, il ajutam (pe primarul Sorin Oprescu -n.r.) cu toata inima, pentru ca este vorba de doua milioane si ceva de oameni care erau victimele unui razboi politic pe care l-au mai avut si in 2004 si nu trebuiau sa-l aiba si in 2014", a declarat Ponta inainte de sedinta de Guvern in care a alocat cele 85 milioane lei.

In urma cu cateva saptamani, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca Primaria Capitalei trebuie sa faca o rectificare negativa de 500 milioane de lei deoarece Guvernul nu mai poate da sumele promise la inceputul anului, provenite din impozitul pe venit si cote defalcate din TVA. In prezent aceasta suma a crescut la 700 milioane lei, bani care trebuiau sa vina la bugetul Primariei Capitalei si nu au venit.

"Conform bugetului aprobat la nivelul municipalitatii pe baza cotelor alocate de Guvern la inceputul anului, Consiliul General al Municipiului Bucuresti ar fi trebuit sa primeasca 3,26 miliarde lei. Am verificat in Trezorerie si sunt doar 2,51 miliarde la cote defalcate din impozitul pe venit si TVA. Deci este un deficit de circa 700 milioane lei desi Guvernul si-a asumat niste obligatii la inceputul anului. In aceste conditii, actiuni ca aceasta in care Guvernul spune ca suplimenteaza bugetul Primariei Capitalei cu 85 milioane lei, desi are datorii de 700 milioane lei este sunt de tip campanie electorala", a declarat Cornel Pieptea consilier general PNL.

Interesant este ca pana in prezent Primaria Capitalei nu a facut rectificare pentru a scoate din buget cele 700 milioane lipsa. Rectificarea se va face probabil dupa alegerile prezidentiale. De unde se vor taia banii? Probabil ca de fiecare data pana acum de la capitolul investitii - lucrari de infrastructura.

O alta controversa cu cele 85 de milioane de lei este ca desi primarul Sorin Oprescu a declarat ca banii vor merge catre ELCEN, pentru a plati datoriile catre furnizorii de gaze, in hotararea prin care municipalitatea a introdus banii in bugetul local scrie ca ei vor merge la capitolul "subventii pentru diferente de pret si tarif".

"Cele 85 de milioane de lei au fost acordate pentru a 'tampona' o serie intreaga de datorii pe care ELCEN le are catre distribuitorii de gaze. Eu cred ca toate lucrurile acestea vor intra in normal in momentul in care cele doua entitati (Elcen si RADET - n.r.) se vor uni efectiv, datoriile vor fi stinse, nu numai cu ajutorul nostru, ci si cu cel al Guvernului, astfel incat sa pornim de la un moment T0", a spus Oprescu, dupa votarea hotararii.

In realitate insa banii ar putea merge pentru a suplimenta o majorare a pretului la gigacalorie aprobata de ANRE si a pretului de transport, dar neinsusite de municipalitate deoarece Primaria nu a decis daca va suporta si aceasta crestere prin subventie sau va creste pretul la populatie. Aceasta din urma varianta nefiind o optiune foarte buna in campania electorala.

Mai exact, ANRE a aprobat la sfarsitul anului trecut cresterea pretului gigacaloriei produsa de ELCEN de la 151,42 lei Gcal la 168,81 lei/Gcal fara TVA pentru consumatorii casnici.

In plus, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General pus in dezbatere publica la sfarsitul lunii august, dar retras imediat Primaria Capitalei, RADET cerea majorarea tarifului pentru distributia si transportul energiei termice din Capitala cu circa 10,7% pentru consumatorii casnici si 21,41% pentru consumatorii non-casnici. Aceasta crestere a rezultat din cresterea pretului la apa si alte costuri de transport si a fost aprobata de ANRSC.

Practic, daca cele doua majorari ar fi fost recunoscute de Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, gigacaloria va creste cu aproape 30 de lei, de la 320 lei la circa 350 lei. In prezent, Primaria Capitalei subventioneaza din cei 320 de lei cat costa gigacaloria la populatie circa 47%, cetatenii platind doar circa 170 lei/gigacalorie.

Cornel Pieptea, consilier general PNL, spune ca din cauza faptului ca nu au fost insusite de municipalitate cele doua majorari de tarif, RADET-ul pierde la fiecare gigacalorie 30 de lei. Daca inmultim aceasta cifra cu 4 milioane de gigacalorii cat consuma bucurestenii intr-un an, iese o gaura de 120 de milioane lei.

Astfel ca banii veniti de la Guvern, ar putea acoperi aceasta gaura rezultata din lipsa de reactie din partea Primariei Capitalei referitor la cresterea pretului gigacaloriei, institutia evitand sa ia o decizie daca isi asuma subventionareacresterii de tarif sau cresterea pretului la populatie.

Suplimentarea bugetului Capitalei trebuia aprobata de consilierii generali pana in 25 octombrie, asa cum cerea ordinului ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin care s-au acordat acesti bani.

Si aceasta decizie va fi luata probabil dupa alegerile prezidentiale. Mai ales ca in in curand s-ar putea finaliza fuzionarea RADET cu ELCEN, iar primarul Capitalei spune ca pretul de productie si transport al energiei termice va scadea dupa contopirea celor doua.

Citeste si: