Ministerul Afacerilor Externe "semnaleaza public existenta unui risc serios de exercitare a votului multiplu in strainatate, ceea ce poate duce la vicierea grava a corectitudinii intregului proces electoral", in conditiile in care Biroul Electoral Central a decis ca cetatenii romani vor putea vota in strainatate pe baza cartii de identitate si in conditiile in care nu exista suficiente timbre autocolante cu insemnul "Votat".

Potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe, potrivit deciziei Biroului Electoral Central din 29 octombrie 2014, "cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care in ziua votarii se afla in strainatate, vor putea vota si pe baza cartii de identitate, cartii de identitate electronice, cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate".

In acest fel, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate. Anterior acestei decizii, cu cartea de identitate se putea vota in strainatate numai in sectiile de votare organizate in statele UE si alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

Aceasta decizie, acuza MAE, genereaza "cu titlu imediat, o serie de consecinte cu potential impact negativ asupra securitatii votului".

MAE sustine ca a trimis catre toate sectiile de votare indrituite din strainatate intregul stoc disponibil de timbre autocolante cu insemnul "Votat" care se aplica pe cartea de identitate dupa exercitarea votului iar in prezent "nu dispune de alte timbre autocolante care sa fie distribuite, potrivit normelor, pana cel mai tarziu in pre-ziua votului, la toate acele sectii de vot din strainatate care, conform deciziei BEC nr. 101/29.10.2014, trebuie sa utilizeze timbre autocolante in procedura de vot".

In seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numarului de timbre autocolante in vederea distribuirii de urgenta catre sectiile de votare din strainatate care, la acest moment, nu au in dotare timbre autocolante.

"In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public faptul ca exista un risc foarte ridicat ca, in intervalul extrem de scurt de timp ramas la dispozitie pana la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare sa nu poata ajunge la toate sectiile de votare din strainatate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie sa aplice aceste timbre in cazul votului pe baza de carte de identitate. In consecinta, Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public existenta unui risc serios de exercitare a votului multiplu in strainatate, ceea ce poate duce la vicierea grava a corectitudinii intregului proces electoral", se arata in comunicatul MAE.