Presedintele Traian Basescu i-a primit, sambata, la Palatul Cotroceni, pe PF Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, si pe PF Daniel, Patriarhul BOR, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Cu ocazia intalnirii, cei trei au discutat, printre altele, de multiplele implicatii ale crizei din Orientul Mijlociu.

  • Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a primit sambata, 25 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preafericirea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, si pe Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia vizitei Preafericirii Sale Teofil al III-lea in Romania, prilejuita de sarbatoarea patronului spiritual al Bucurestiului, Sfantul Dimitrie Basarabov.

Domnul presedinte Traian Basescu a evocat intalnirea cu Preafericirea Sa Teofil al III-lea care a avut loc in marja vizitei de stat in Israel din ianuarie a.c., exprimandu-si aprecierea pentru eforturile pe care Patriarhia Ierusalimului le face cu scopul de a cultiva dialogul intre religii si confesiuni la Locurile Sfinte. Totodata, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a multumit Patriarhului Teofil al III-lea pentru deschiderea cu care a sprijinit restabilirea comuniunii bisericesti depline dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana. La randul sau, Patriarhul Ierusalimului a multumit pentru ospitalitatea primirii si pentru contributia comunitatii romanesti la Locurile Sfinte, fie ca sunt pelerini sau cetateni stabiliti in Ierusalim. Seful statului a mai vorbit despre faptul ca pluralismul cultural si diversitatea religiilor reprezinta o experienta benefica daca este acceptata in sensul cunoasterii si al tolerantei, al respectului reciproc.

Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, i-a multumit domnului presedinte Traian Basescu pentru modul in care a incurajat, in toti acesti ani, cooperarea dintre institutiile statului si Biserica, adaugand faptul ca vizita Preafericirii Sale Teofil al III-lea in Romania inseamna foarte mult pentru credinciosii din tara noastra, confirmand, astfel, legaturile istorice si spirituale profunde care ne leaga de Locurile Sfinte.

In incheiere, cei trei inalti oficiali au subliniat multiplele implicatii ale crizei din Orientul Mijlociu, o realitate dramatica care ne obliga sa reflectam la contributia pe care inclusiv Biserica, in dialog cu institutiile statului si cu societatea, o poate avea pentru a promova o cultura a pacii si a solidaritatii. Cu acest prilej, domnul presedinte Traian Basescu l-a decorat pe Preafericirea Sa Teofil al III-lea cu Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce.