Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, ca prin viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) se intentioneaza reabilitarea a cel putin 35.000 de hectare de livezi, informeaza Agerpres.

"Avem alocate prin PNDR 260 de milioane de euro. Intentionam sa reabilitam cel putin 35.000 de hectare de livezi in perioada 2015-2020, pentru ca avem o situatie nedorita in Romania: din 170.000 de hectare de livezi, cam jumatate sunt in declin, imbatranite, nu mai produc asa cum ar trebui sa produca. Cred ca 35.000 de hectare ar insemna o revigorare a ceea ce inseamna potentialul sectorului pomicol din Romania. De asemenea, avem o masura dedicata, in cadrul acestui subprogram de pomicultura, partii de procesare - 40 de milioane de euro pentru procesarea separata de celelalte procesari numai in pomicultura", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a anuntat ca programul de reconversie in pomicultura va incepe de anul viitor si ca spera ca Statiunea pomicola Bistrita sa devina principalul furnizor de puieti pentru zona Ardealului.

"Programul de reconversie in pomicultura incepe in 2015. Aici, pentru ca suntem la Bistrita, trebuie sa spun ca ma bazez foarte tare pe Statiunea pomicola de aici. Am discutat si cu cei din zona, si cu cei de la Iasi, si cu cei de la Maracineni. As vrea ca Bistrita sa fie principalul furnizor pentru pepinierele din zona Ardealului, as vrea ca cei de la Iasi sa se capitalizeze si sa fie principalul furnizor pentru Moldova, si Stefanesti pentru zona de sud. Sigur, si universitatile au o implicare deosebita in acest program", a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat ca PNDR 2014-2020 incurajeaza asocierea si integrarea productiei, "crearea de lant scurt", deoarece Romania, desi a devenit un jucator important pe piata agricola mondiala, continua sa exporte multa materie prima, fara valoare adaugata.

Ministrul Agriculturii a avut sambata si o intalnire cu primarii din judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care s-a discutat despre procedurile ce trebuie respectate pe viitorul PNDR si despre masurile ce pot fi accesate de catre fermieri.