​Intr-o dimineata de duminica in decembrie 2013, Ministrul chinez al Apararii i-a convocat pe atasatii militari de la diferite ambasade la sediul Ministerului din Beijing si, spre supriza Occidentului, i-a anuntat ca unul dintre submarinele nucleare chineze urma sa treaca in scurt timp prin Stramtoarea Malacca, un pasaj care desparte Malaezia si Indonezia si prin care se face o mare parte din comertul maritim mondial, scrie Wall Street Journal.

Submarin chinez cu motoare Diesel, clasa Yuan Foto: Wikipedia/ Public Domain

Doua zile mai tarziu, un submarin chinez de atac - un asa numit "vanator - ucigas", proiectat sa caute si sa distruga navele inamice - a trecut prin stramtoare, la suprafata apei, dupa care a disparut in adancuri. A reaparut in apropiere de Sri Lanka si apoi in Golful Persic, inainte de a se reintoarce prin stramtoare in luna feruarie, povestesc persoane familiarizate cu acest caz. Este primul voiaj cunoscut al unui submarin chinez in Oceanul Indian.

Mesajul a fost clar: China si-a indeplinit misiunea de patru decenii de a intra in clubul elitist al tarilor care detin submarine nucleare care sa poata naviga prin oceanele lumii. Ministrul chinez al Apararii i-a convocat apoi din nou pe atasatii militari straini pentru a dezvalui ca Beijingul urma sa trimita in luna septembrie in Oceanul Indian un submarin cu motoare Diesel, care a aparut apoi in largul insulei Sri Lanka.

Flota chineza de submarine, din ce in ce mai puternica si mai activa, reprezinta cea mai importanta provocare militara pe care aceasta putere emergenta o ridica in regiune. Flota sa in crestere nu doar ca mareste arsenalul nuclear chinez, insa imbunatateste si capacitatea tarii de a pune in aplicare pretentiile sale teritoriale si de a contracara o eventuala interventie americana.

Analistii se asteapta ca Beijingul sa depaseasca o alta piatra de hotar in acest an, trimitand in ape un alt tip de submarin - un "boomer", submarin balistic care transporta, in premiera pentru China, rachete cu focoase nucleare -, spune Oficiul american de Informatii Navale (U.S. Office of Naval Intelligence - ONI).

China nu si-a ascuns noile tipuri de submarine. Recent, turistii au putut vedea clar trei dintre ele la o baza militara pozitionata vizavi de o statiune turistica din provincia chineza Hainan.

Rachetele de pe aceste submarine pot sa loveasca, din Asia estica, Hawaii si Alaska, iar din zona mediana a Pacificului pot sa loveasca continentul american.

"Acesta este un atu care ne face patria sa fie mandra iar adversarii sa fie ingroziti. Este o forta strategica care simbolizeaza statutul de mare putere si sprijina securitatea nationala", a scris despre flota de submarine seful Marinei chineze, amiralul Wu Shengli, intr-o publicatie a Partidului Chinez.

Insa calatoria fara oprire a submarinului nuclear chinez in Oceanul Indian este cea care i-a uimit cel mai mult pe comandantii navali din alte tari, pentru ca dovedeste faptul ca are rezistenta sa ajunga pana la Comandamentul Flotei Pacificului a SUA din Hawaii.

"Mesajul a fost foarte clar. Sa spui 'Suntem o marina profesionista, suntem o forta de submarine profesionista si suntem globali. Nu mai suntem doar o forta de submarine pentru apele de coasta'", spune viceamiralul Robert Thomas, un fost comandant de submarin, la ora actuala in fruntea Flotei a Saptea americane.

In ultimii ani, atentia publicului s-a concentrat pe extinderea arsenalului militar chinez, inclusiv prin primele sale portavioane si primeleavioane de vanatoare stealth. Insa submarinele sunt arme strategice mai puternice: un singur submarin poate proiecta putere la mare distanta de China si poate descuraja actiunile altor tari prin simpla sa prezenta.

Submarinele nucleare de atac chineze, in special, sunt o parte importanta din ceea ce Washingtonul percepe drept o strategie in formare de a preveni o interventie a SUA intr-un conflict asupra Taiwanului, sau cu Japonia si Philipine - ambii aliati SUA angajati in dispute teritoriale cu Beijingul.

"Cred că timp de multi, multi ani au urmarit forta submarina a SUA și capacitatea acesteia de a opera la nivel global, precum si potențialul de influența pe care acest lucru il poate avea în diferite locuri de pe glob si au decis sa urmareasca acest model", a declarat amiralul Thomas.

Unii experti navali spun ca desfasurarea de submarine chineze poate reprezenta premisa pentru un concurs submarin in Asia care sa aminteasca de jocul de-a soarecele si pisica dintre SUA si URSS in timpul Razboiului Rece.

Astazi, pe masura ce China isi dezvolta puterea navala submarina, SUA si aliatii sai isi maresc capacitatile anti-submarin din Asia, pentru a putea contracara Beijingul.

Insa nici China si nici SUA nu doresc un nou Razboi Rece. economiile lor sunt interdependente iar China din zilele noastre, orientata catre o economie de piata, nu vrea o revolutie globala sau o paritate militara cu SUA, scrie Wall Street Journal.

Oficialii chinezi spun ca noile lor submaine nu sunt o amenintare la adresa altor tari, ci fac parte dintr-un program menit sa protejeze teritoriul Chinei si sa extinda interesele globale. Reprezentantii Ministerului Apararii le-au spus atasatilor militari convocati cu diferite ocazii ca submarinele trimise in Oceanul Indian vor ajuta patrulele anti-pirati din largul costei Somaliei.