Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, vineri, ca in procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidentiale din partea ACL, judecata a fost suspendata pana la solutionarea, pe 4 noiembrie, a unei exceptii de neconstitutionalitate, transmite Agerpres.

Ea a explicat ca, desi in aceasta cauza nu a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate, orice sectie a ICCJ trebuie sa asigure o jurisprudenta unitara, pentru ca aceasta este preluata de judecatorii de la toate instantele din tara.

"Tot de la colegi am inteles ca in alte cauze cu obiect similar a fost invocata la CCR exceptia de neconstitutionalitate parca a textului articolului 87 alineatul 1 litera f din Legea 161/2003, text de lege care vizeaza exact incompatibilitatea despre care se discuta in aceasta cauza, a dosarului Iohannis. Tot de la colegi am inteles ca aceasta exceptie de neconstitutionalitate are termen la CCR pe data de 4 noiembrie, iar Instanta suprema in cauze identice, cu obiect identic, inainte de a se cunoaste ca domnul Iohannis, care este parte in acest dosar, reprezenta candidatul formatiunii politice pentru Presedintia Romaniei, in acele cauze instanta suprema a suspendat judecata pentru a trimite la CCR dosarul sa se pronunte pe acea exceptie de neconstitutionalitate. Sigur, este decizia colegilor mei. Eu nu stiu daca vor astepta raspunsul de la CCR sau nu", a afirmat Livia Stanciu.

Stanciu a explicat ca, in general, admiterea de catre CCR a unei exceptii determina revizuirea unei hotarari judecatoresti daca aceasta este pronuntata inainte de raspunsul instantei constitutionale.

"Daca el, pentru cauza aceasta, are sau nu are vreo anumita eficienta, pentru ca, sigur, ca judecator - si aici nu vreau sa intru pe judecata colegilor nostri - daca intr-adevar acest text de lege are incidenta pe cauza respectiva si in varianta in care CCR admite exceptia de neconstitutionalitate, o pronuntare a unei hotarari inainte de acea data poate sa determine ca ulterior hotararea aceea sa fie revizuita. Atunci, pronuntam o hotarare care oricum va fi revizuita ulterior. (...) Nu ma pot pronunta si nu ma pot substitui", a aratat ea.

Referitor la posibilitatea ca acest dosar sa se finalizeze dupa alegerile prezidentiale, Livia Stanciu a facut trimitere la cele trei ipoteze de la art.493 alineatele 5-7 din Codul de procedura civila.

"Acolo sunt prevazute trei ipoteze, nu ma pot pronunta eu in locul colegilor nostri. Sunt trei ipoteze care permit trei solutii distincte pe care le pot lua colegii judecatori in faza admisibilitatii in principiu. Nu le pot explicita eu, pentru ca se poate interpreta ca in mod indirect presedintele ICCJ, aratand aceste variante de solutii, ar exercita in mod direct, si avem si unii oameni care nu sunt intotdeauna de buna credinta, de aceea ma abtin sa fac astfel de precizari", a spus aceasta.

Intrebata ce se va intampla daca Iohannis castiga alegerile, Stanciu a subliniat ca, desi stie raspunsul, BEC-ul este cel care trebuie sa il dea.

"La chestiunea asta intrebati-i pe cei care sunt la BEC, nu vreau eu sa ma pronunt. Stiu ce raspuns ar trebui sa va dau, dar cel mai bine intrebati-i intotdeauna pe cei care se ocupa efectiv. Avem acolo si colegi judecatori care fac parte, avem si reprezentanti ai partidelor politice", a afirmat Livia Stanciu.