Un adept al jihadului a atacat joi, cu un topor, patru politisti, pe o strada din New York, inainte de a fi impuscat de oamenii legii, scrie AFP. Acest incident vine la o zi dupa atacul comis de un barbat apropiat de jihadisti la Parlamentul canadian.

Americanul, identificat de presa drept Zale Thompson, afirma, intr-un videoclip publicat luna trecuta pe un site pro-Statul Islamic (SI) ca "jihadul este un raspuns justificat la opresiunea sionistilor si a cruciatilor", a anuntat vineri centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Patru politisti in cartierul se pregateau sa faca o poza, la cererea unui fotograf, cand un barbat a venit si, fara niciun cuvant, i-a atacat, potrivit unui comunicat al primariei.

Unul dintre politisti a fost lovit in mana si un altul in cap inainte ca politistii sa traga in acesta, ucigandu-l, a precizat seful politiei, Bill Bratton.

Un trecator a fost atins de un glont si internat, iar fotograful a cooperat cu politia si nu este considerat suspect, potrivit sursei citate.

Acesta a adaugat ca in prezent sunt analizate motivatiile acestui barbat, in varsta de 32 de ani si cu pielea maslinie, si ca este prea devreme pentru a spune daca atacul este legat de terorism

Cu toate acestea, potrivit SITE, mai multe declaratii publicate de Thompson pe YouTube si Facebook arata "o inclinare ultra-rasiala in contexte legate de religie si istorie, lasand sa se inteleaga ca se apleca spre extremisti".

Acest atac izolat al unui partizan al jihadului vine imediat dupa evenimentele de miercuri, din Ottawa, cand un canadian de 32 de ani a ucis un soldat care facea de garda in fata unui monument inainte de a patrunde in Parlament, unde a fost ucis in cele din urma, in urma unui schimb de focuri.

Atacatorul, Michael Zehaf-Bibeau, era cunoscut Jandarmeriei regale din Canada (GRC, politia federala), care efectua o ancheta dupa ce adresa sa de e-mail fusese gasita pe hardul unei persoane urmarite pentru

delicte legate de terorism".

Luni, Martin Couture-Rouleau, in varsta de 25 de ani, a intrat cu masina intr-un militar, pe care l-a ucis, intr-o parcare din Saint-Jean-sur-Richelieu (Quebec), inainte de a fi doborat de politie. Si acesta trecuse la islamul radical iar autoritatile ii retrasesera pasaportul, dupa ce au aflat ca intentiona sa plece in Turcia.

Cei doi tineri sunt "nascuti si crescuti in aceasta tara pasnica", a notat joi premierul Stephen Harper.

Aceste atacuri vin in contextul in care Canada s-a angajat in lupta impotriva jihadistilor din Irak alaturi de fortele coalitiei internationale.