Declaratiile lui Traian Basescu de sustinere la presedintie a Elenei Udrea si iesirile publice ale lui Victor Ponta, in calitate de premier, au creat discutii in sedinta CNA de joi, reprezentantii principalelor televiziuni de stiri cerand CNA sa spuna daca acestea sunt sau nu promovare electorala, relateaza Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, mai multe statistici privind modul in care au reflectat televiziunile nationale campania pentru alegerea presedintelui Romaniei.

In acest context, reprezentantii televiziunilor de stiri Antena 3 (Mirela Bomboe), B1 TV (Rares Anita), Digi 24 (Veronica Secrieru), Realitatea TV (Mura Frinculescu) si Romania TV (Roxana Niculescu) s-au aratat nemultumiti de modul in care specialistii de la departamentele si directiile de specialitate din CNA monitorizeaza anumite subiecte legate de campania electorala.

Astfel, Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV, i-a intrebat pe membrii CNA daca declaratiile presedintelui Traian Basescu de sustinere a candidatului la presedintie Elena Udrea "este sau nu este promovare electorala".

In acest context, Rares Anita, directorul de programe al B1 TV, a spus ca numai in monitorizarile realizate de CNA in cazul televiziunii B1 TV aceste declaratii ale lui Traian Basescu de sustinere a Elenei Udrea au fost incadrate ca fiind promovare electorala.

"Aceasta declaratie, a lui Traian Basescu despre Elena Udrea, a fost la toata lumea (la toate televiziunile, n.r.)", a declarat Rares Anita.

Pe de alta parte, Roxana Niculescu a atras atentia ca si declaratia lui Teodor Melescanu, un alt candidat la presedintie, facuta ca urmare a afirmatiilor lui Traian Basescu despre "ofiterul acoperit" Victor Ponta, este un alt subiect care a fost incadrat de reprezentantii CNA ca "promovare electorala" doar la unele televiziuni, respectiv Romania TV si Realitatea TV.

La randul sau, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3 la CNA, a spus ca toate iesirile publice ale lui Victor Ponta ca prim-ministru sunt incadrate de reprezentantii Consiliului ca promovare electorala. "La Antena 3 avem si promovare electorala, dar sunt iesiri care sunt trecute ca promovare electorala, desi ele apar pe programul de prim-ministru al domnului Ponta", a spus Bomboe.

"Este vorba despre modul in care este aplicata aceasta decizie (a CNA privind campania electorala, n.r.) Cum sunt monitorizate interventiile domnului presedinte (Traian Basescu, n.r.) referitoare la un candidat. De ce sunt monitorizate iesirile domnului Ponta ca promovare electorala?", a mai spus Mirela Bomboe.

Astfel, reprezentantii televiziunilor au cerut CNA sa aplice aceeasi regula in cazul tuturor televiziunilor.

"Diferenta este in functie de cine a monitorizat, unii sunt mai experimentati sau mai putin experimentati", a spus Laura Georgescu, presedintele CNA, recomandandu-le reprezentantilor televiziunilor care sunt de obicei prezenti la fiecare sedinta a CNA sa discute direct cu angajatii Consiliului care se ocupa de monitorizari.

In viziunea membrului CNA Valentin Jucan, in cazurile sesizate de reprezentantii televiziunilor joi, situatia este simpla. "Cum sunt declaratiile presedintelui Traian Basescu? De promovare. Cum sunt declaratiile lui Teodor Melescanu referitoare la ofiterul acoperit? Sunt stiri, pentru ca era vorba de perioada in care era sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE)", a spus Jucan.

Membrul CNA Christian Mititelu a avut insa o parere diferita in ceea ce priveste declaratiile lui Teodor Melescanu in legatura cu Victor Ponta. "Domnul Melescanu nu mai e sef al SIE, si-a dat demisia. Daca si-a dat demisia, declaratia domnului Melescanu poate fi integrata la categoria de promovare", a spus Mititelu.

Christian Mititelu a mai spus ca uneori este greu sa-ti dai seama in ce calitate vorbeste Victor Ponta, avand in vedere ca are mai multe calitati.

"Telespectatorii isi fac o idee daca un post face propaganda pentru un candidat", a mai spus Christian Mititelu, referindu-se la modul in care televiziunile prezinta candidatii in campania electorala.

"Ceea ce se intampla acum s-a intamplat in toate campaniile. Acest refren nu este foarte clar, nu intelegem, nu stim cum. Noi am dat o decizie, ea a fost in dezbatere, nimeni nu a ridicat obiectii. In toate campaniile s-a spus ca nu ai voie in calitate de candidat sa ponegresti pe alti candidati. Ceea ce e mai grav acum este metoda prin care se invita in studio un candidat marginal, care nu are nicio sansa si este folosit sa ponegreasca pe alti candidati care au intr-adevar o sansa", a mai spus Mititelu.

Pe de alta parte, reprezentanta Digi 24, Vera Secrieru, a spus ca televiziunea pe care o reprezinta a inceput sa difuzeze materiale informative despre toti cei 14 candidati, acestea fiind transmise de cate patru ori pe zi, fiind "portrete cu bune si cu rele" ale aspirantilor la presedintie. Ea i-a intrebat pe membrii CNA daca aceste materiale informative sunt considerate de Consiliu drept promovare electorala.

Laura Georgescu, presedintele CNA, i-a spus ca aceste materiale nu sunt stiri. "Este vorba despre o promovare a candidatului. Nu este ceva ce s-a intamplat in ziua respectiva", a spus Laura Georgescu.

"Din moment ce se face lucrul acesta la toti cei 14 candidati, nu poti sa spui ca Digi 24 l-a promovat pe unul, ci pe toti 14", a spus Christian Mititelu.

Radu Calin Cristea, membrul CNA care a condus sedinta de joi a Consiliului, a propus ca reprezentantii televiziunilor interesate sa participe la discutii pe teme electorale cu membrii CNA, in final stabilindu-se ca intalnirea sa aiba loc la inceputul sedintei de martea viitoare.

Valentin Jucan a spus ca este mai putin important cu sunt marcate anumite emisiuni, ca fiind de dezbatere electorala sau de promovare electorala, precizand ca CNA ar trebui sa analizeze continutul difuzat in campanie de televiziuni. "Mai avem o singura saptamana in care putem functiona. Si v-as propune sa avem o monitorizare de linie pe anumite tronsoane orare, pe anumite emisiuni si pe anumite teme din Cod sau din Decizie (Decizia CNA privind campania, n.r.). Sa ajungem totusi la continut. Noi o singura saptamana mai putem sa functionam", a spus Valentin Jucan, referindu-se la faptul ca, in prima parte a lunii noiembrie, vor expira mandatele a inca doi membri ai CNA (Christian Mititelu si Radu Calin Cristea), dupa incheierea recenta a altor doua mandate (Narcisa Iorga si Cristina Trepcea). Pentru a putea functiona, CNA trebuie sa aiba un cvorum de opt din cei 11 membri numiti, potrivit Legii audiovizualului.

Astfel, el a propus ca CNA sa realizeze "o monitorizare de linie pentru radiodifuzorii la nivel national, pentru un anumit tronson orar". "Raman niste situatii extrem de periculoase (...) si asistam si saptamana viitoare la niste subiecte extrem de consistente", a spus Jucan.

Jucan si-a manifestat nemultumirea, insa, spre finalul sedintei CNA de joi si a parasit sala, dupa ce Radu Calin Cristea i-a cerut in mod repetat sa spuna exact in ce tronson orar si ce teme sa fie urmarite in cadrul acestor monitorizari de linie.

"Eu nu doresc sa fac parte dintr-un CNA care sta sa se gandeasca ce emisiuni sa monitorizeze, cand intr-un raport MCV de anul viitor o sa fim facuti praf", a spus Jucan in timp ce iesea din sala de sedinte a CNA.

Ulterior, membrul CNA Monica Gubernat a cerut departamentelor de specialitate ale CNA sa monitorizeze, pentru perioada de campanie de pana in prezent, emisiunile cu acei candidati care aduc acuzatii de natura morala si penala, iar moderatorul nu intervine.

Ea a invocat articolul 3, alineatul 2 din Decizia CNA privind campania pentru alegerile prezidentiale, potrivit caruia "Radiodifuzorii au obligatia sa se asigure ca in cadrul emisiunilor de promovare electorala, precum si in continutul spoturilor si al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispozitia acestora de catre candidati sunt respectate urmatoarele conditii: a) sa nu fie pusa in pericol ordinea constitutionala, ordinea publica, siguranta persoanelor si a bunurilor; b) sa nu incite la ura pe considerente de convingeri politice, rasa, religie, etnie, nationalitate, sex sau orientare sexuala si nici la violenta; c) sa nu contina afirmatii sau imagini care pot aduce atingere demnitatii umane, onoarei, vietii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri; d) sa nu contina acuzatii cu incidenta penala sau morala la adresa altor candidati, fara a fi insotite de dovezi pertinente prezentate in mod explicit".