Marinarii romani si americani participa joi la un exercitiu bilateral pe Marea Neagra, antrenamentul fiind organizat in contextul escalei efectuate in Portul Constanta de nava de comandament Mount Whitney si distrugatorul Cole, din componenta Flotei a VI-a a SUA, dislocata in Marea Mediterana, scrie Agerpres.

Potrivit Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), exercitiul Black Sea Resolve, programat a se desfasura in apele teritoriale romanesti si in zona contigua, sub egida parteneriatului romano-american, presupune cautarea si localizarea de submarine, precum si identificarea si urmarirea tintelor aeriene.

Fortele Navale Romane vor participa la aplicatie cu fregata Regele Ferdinand, nava purtatoare de rachete NPR Pescarusul, doua aparate de zbor IAR 330 Puma Naval si o echipa a Grupului Naval de Forte pentru Operatii Speciale, ce va desfasura actiuni specifice procedurilor de interdictie maritima. Scenariul exercitiului implica si actiunea a trei avioane de vanatoare MIG-21 LanceR, din structura Fortelor Aeriene Romane.

"Activitatile, de pe mare, au drept scop instruirea comuna a militarilor americani si romani prin desfasurarea unor exercitii ce presupun interdictia maritima, cautarea si descoperirea de submarine, precum si proceduri de identificare si urmarire a tintelor aeriene", a precizat lt. Andreea Macovei, ofiter de presa al SMFN.