Ce agitatie trebuie sa fi cuprins PSD in aceste zile! Ne putem imagina pesedisti ridicand mainile sus cand aud sirena politiei pe strazi sau intreband din reflex daca au primit citatie de la parchet cand vad postasul la usa. Orice breaking-news trebuie le sa provoace crize de apoplexie in grup, fibrilatii, atacuri de panica. Cui i-a mai venit randul azi? Partidul traieste impreuna cu Victor Ponta frustrarea de a fi de doi ani la putere dar de a nu putea fura in liniste, cum i-a obisnuit Nastase si Iliescu. Pe deasupra, o garnitura intreaga din vechea garda se vede in situatia nemaipomenita de a plati pentru spagi luate in urma cu zece ani.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ca partidul tremura sub teroarea anchetelor si arestarilor putem intuim lesne citind inca o data stenogramele discutiilor Hrebenciuc - Sova. Tot de acolo aflam ca liderii cu probleme penale - o multime - sunt gata sa blocheze justitia, adica sa promoveze proiectul amnistiei si gratierii.

Daca nici macar tata socru n-a scapat, daca nici Hrebenciuc, cu tot cu Mitica Iliescu, n-au putut face mare lucru, inseamna ca e groasa rau.

Ar fi de luat apoi in calcul sentimentul de neincredere in Ponta. Orice pesedist cu frica de procurori in sange stie ca nu poti avea incredere intr-un om al sistemului, mai ales intr-unul cu o capacitate impresionanta de disimulare si minciuna. Ce sa mai creada cand liderul PSD le promite in particular ca va darma justitia dupa alegeri, dar in realitate nu misca un deget?

Daca o fi fost ofiter acoperit, cata baza poti pune pe Ponta ca dupa ce va ajunge la Cotroceni nu-i va alerga mai departe cu serviciile, cu procurorii? De unde sa stie ei, baronii si penalii, ca tot ce li se intampla astazi nu beneficiaza de acordul tacit al premierului? Pana la urma, Victor Ponta, Sebastian Ghita si altii profita din plin ca DNA-ul si serviciile curatenie in partid. De unii singuri n-ar fi reusit prea usor.

Ce ati face apoi daca ati fi baroni sau mari pesedisti sub ancheta? Ati trage in campanie? Trageti ca fraierii, scapati de presedintele vostru dubios iar Ponta vine drept rasplata cu Maior de la SRI premier. Asta inseamna ca Liviu Dragnea, protectorul baronilor si penalilor, nu va ajunge niciodata lider de partid? Nu suna bine. Dar cum ar putea Ponta sa reziste presiunilor interne dupa ce ajunge la Cotroceni si sa refuze un nume de premier impus de coalitia penalilor? Putini il vad in stare. Nici asa nu e bine deloc.

Pe scurt, nu avem nici o garantie ca anchetele de azi vor continua daca Ponta iese presedinte, cum nici pesedistii nu pot rasufla usurati daca vor castiga alegerile. Urata stare de incertitudine pentru toata lumea.

Mai vedem apoi cum lupta pentru putere in PSD este in plina desfasurare. Zgonea, Dragna, Sova, toti viseaza sa ajunga sefi de partid in "epoca post-Victor". Curios sa vezi cum lacomia si pofta de putere i-a orbit pe liderii PSD intr-atat incat se lupta pentru putere cand castelul lor se prabuseste sub loviturile DNA.

Liderii PSD consuma mai multa energie luptandu-se intre ei decat cu opozitia - este o axioma, nu mai stiu de unde am auzit-o, perfect ilustrata de evenimentele la zi. Doar in genele partidelor comuniste mai gasim atat de adanc intiparite ca in ADN-ul partidului condus de Victor Ponta doua trasaturi specifice: coruptia si luptele intestine.

In paranteza fie spus, a existat in istoria condamnarilor la moarte din China un moment cand nefericitii trebuiau sa munceasca in inchisoare pentru a-si achita glontul cu care urmau sa fie impuscati. Cam asa si cu PSD in aceasta campanie electorala. Nu cumva isi cumpara singuri gloantele?

Ponta se compara azi cu un tata de familie care a lipsit cam mult de acasa si simte nevoia de putina disciplina. Daca ar fi sa-i corectem imaginea despre sine cam romantata, partidul sau arata mai degraba ca o familie cu cazier, bulversata si gata sa omoare institutii cheie pentru a ramane liberi.

Nici capo dei tutti capi, marii borfasi cu experienta ai partidului, nu cred ca ar putea spune cu precizie astazi ce li se intampla. Nu cred ca Ponta sau Ghita au mai mult habar. Cel mult simt cu totii ca nimic nu va mai fi la fel ca inainte.