Instanta suprema a dat marti o decizie definitiva in dosarul de trafic de ovule umane de la clinica Sabyc, primul astfel de caz din Romania, dupa aproape cinci ani de procese, pedepsele cele mai mari fiind de 3 ani de inchisoare cu executare, anunta Mediafax.

In februarie 2010, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Harry Mironescu, seful clinicii Sabyc, fiul acestuia, Yair Miron, secretara clinicii Cecilia Borza, medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, precum si pe fostul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT) Victor Zota si pe sotia acestuia, Rosana Maria Cristina Turcu, coordonatorul centrului Bucuresti al ANT, in dosarul de trafic de ovule umane.

Pe 14 ianuarie 2012, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Harry Mironescu, medicii Natan Lewit si Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron la cinci ani de inchisoare cu executare, iar pe Victor Zota, la trei luni de inchisoare cu suspendare. De asemenea, instanta a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu la sase luni de inchisoare cu suspendare. Decizia tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), atat de DIICOT, cat si de inculpati.

Pe 30 mai 2013 CAB a redus la trei ani de inchisoare cu excutare pedepsele primite de Harry Mironescu, Natan Lewit, Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron, in timp ce Victor Zota si Rosana Turcu au ramas cu pedeapsele de trei luni de inchisoare cu suspendare, si, respectiv, sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitiva.

In 14 ianuarie, ICCJ a inceput judecarea recursului in dosarul Sabyc. Dupa doar patru termene, magistratii instantei supreme si-au format o opinie in acest caz, motiv pentru care, in 16 septembrie, au decis sa ramana in pronuntare.

Dupa ce au amanat de trei ori pronuntarea, magistratii ICCJ i-au condamnat definitiv, marti, pe Harry Mironescu, medicii Natan Lewit si Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron la trei ani de inchisoare cu executare, iar Victor Zota si Rosana Turcu au primit pedepse de trei si respectiv sase luni de inchisoare cu suspendare.

Ancheta in acest caz a fost facuta publica in iulie 2009, odata cu perchezitiile procurorilor DIICOT la clinica privata Sabyc din Capitala, care fusese acreditata pentru activitatea de fertilizare in vitro cu o saptamana inainte, de catre Agentia Nationala de Trasplant, condusa la acea vreme de Victor Zota. Clinica functiona din 1999, neavand nevoie de acreditare pana in 2006, moment din care a functionat ilegal pana la obtinerea acreditarii.

Activitatea clinicii, anchetata de DIICOT, consta in racolarea de cupluri din strainatate care nu puteau avea copii si aducerea lor in Romania pentru fertilizare in vitro cu ovule donate de mai multe persoane, racolate in acest sens, care primeau in schimb diverse sume de bani.

In urma perchezitiilor, au fost retinuti si ulterior arestati medicul specialist ginecolog si sef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia Yair Miron, ambii cetateni israelieni, si secretara Cecilia Borza, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material. Medicii israelieni Nathan Levitt si Genya Ziskind, angajati ai clinicii, au primit o interdictie de a parasi Romania, pe parcursul desfasurarii investigatiilor.

Potrivit DIICOT, Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator "de facto" al clinicii Sabyc din Capitala, "a pus bazele unei activitati infractionale in scopul obtinerii de sume consistente de bani, prin incalcarea prevederilor legale care reglementeaza procedura prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic". In realizarea activitatii infractionale, Harry a beneficiat de sprijinul nemijlocit al fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, Nathan Levitt si Genya Ziskind, precum si cu alte persoane.

Levitt si Ziskind practicau activitatea medicala in Romania fara permis de munca, fara autorizatie sanitara si fara acordul Colegiului Medicilor, mai spuneau procurorii DIICOT.

Despre Cecilia Borzea, procurorii DIICOT aratau ca aceasta indeplinea formalitatile privind cazarea medicilor si beneficiarilor tehnicilor de fertilizare in vitro si racola, direct sau prin persoane interpuse, tinere dispuse sa fie supuse tratamentului de stimulare ovariana si prelevare de ovocite.

Potrivit declaratiilor unor martori, ovulele erau prelevate de la femei sarace, fara educatie, care primeau 700 - 1.000 lei la fiecare prelevare. Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu au declarat procurorilor ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.

Harry Mironescu mai fusese cercetat pentru fapte similare in 2005, dar atunci a fost scos de sub invinuire din cauza legislatiei.

Materialul genetic de la clinica Sabyc a fost transportat, la cateva zile dupa perchezitii, la Institutul National de Medicina Legala din Capitala (INML), pentru a fi pastrat pe durata anchetei in acest caz. In 23 februarie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat autoritatile romane sa nu distruga 16 embrioni ridicati de la clinica Sabyc si lasati de procurori la INML, dupa ce o femeie a dat statul in judecata pentru ca nu isi putea recupera materialul genetic.

La inceputul lunii august 2009, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant Victor Zota a fost demis, intrucat a acreditat clinica Sabyc in absenta unui ordin de ministru. Ulterior, Victor Zota si Rosana Turcu au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT.

Interdictia de a parasi tara dispusa fata de medicii israelieni Nathan Levitt si Genya Ziskind a fost intampinata cu un protest la Ambasada Romaniei din Israel, in 18 august 2009, iar in octombrie 2009, experti medicali israelieni au alcatuit un comitet in scopul de a face lobby pentru revenirea in Israel a celor doi medici, care au putut pleca in cele din uma din Romania.

In timpul anchetei, in septembrie 2009, ministrul Sanatatii de atunci, Ion Bazac, a emis Ordinul 1.156/29.09.2009, ce abroga un articol din Legea transplantului, intezicand spitalelor de stat si clinicilor private sa faca fertilizarea in vitro si inseminare artificiala contra cost. Ministrul preciza ca ordinul nu plaseaza in ilegalitate procedura de fertilizare in vitro, ci se refera strict la prelevarea de celule si tesuturi umane contra cost, si ca donarea de ovule in scopul obtinerii de profit material este interzisa in toate statele UE.

Ministerul Sanatatii explica, in octombrie 2009, ca unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro, dar prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal. In schimb, procedura de implantare a ovulelor fecundate in uter se poate tarifa.

La aproape patru ani dupa intrarea in atentia anchetatorilor a primului caz de trafic de ovule umane, in februarie 2013, politistii si procurorii DIICOT faceau perchezitii la o alta clinica privata din Capitala, Med New Life, intr-un caz similar, fiind suspectati 11 reprezentanti ai clinicii si cetateni israelieni specialisti in domeniul reproducerii asistate. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca membrii gruparii racolau tinere cu varste cuprinse intre 18 si 30 ani, de regula studente din provincie, cu situatii materiale precare, pe care le determinau sa doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse intre 600 si 800 de euro, celule ce ulterior au fost vandute pentru sume intre 3.000 si 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de aceasta clinica.

In august 2013, sase persoane, intre care si cetateni israelieni, au fost trimise in judecata, pentru trafic de celule umane, de catre procurorii DIICOT, in dosarul clinicii private Med New Life.

Un alt caz de trafic de ovule a fost descoperit de anchetatori in 2014, de aceasta data in Timisoara. In 29 mai, procurori DIICOT si politistii au facut perchezitii la spitalul privat Athena din Timisoara, managerul spitalului, sefa de laborator, ambii cetateni greci, si un medic specialist in fertilizare in vitro fiind suspectati de trafic de ovule. Cei trei ar fi platit unor studente cate 300 de euro pentru prelevare de ovule de la acestea, pentru cupluri din strainatate care nu puteau avea copii. Aceste cupluri, la randul lor, plateau pentru fertilizarea in vitro cate 4.000 de euro.

Managerul spitalului, Konstantinos Giatras, si sefa de laborator, Pappa Cherachlea, au fost atunci retinuti, fiind acuzati de trafic ilegal de celule umane si constituire de grup infractional organizat. Managerul a fost arestat la domiciliu, in timp ce femeia a fost pusa sub control judiciar.