Uniunea Europeana a cerut luni ca alegerile de duminica viitoare din Ucraina sa fie pregatite "fara impedimente" si "in intreaga tara", avertizand ca Bruxelles-ul nu va recunoaste scrutinul organizat de separatistii prorusi pe 2 noiembrie, relateaza AFP, citeaza Mediafax.

"Oficialii si alegatorii ucraineni trebuie sa poata pregati alegerile fara impedimente, iar candidatii trebuie sa aiba posibilitatea sa-si desfasoare campania in mod liber si in siguranta", au declarat cei 28 de ministri de Externe din Uniunea Europeana, cu privire la alegerile legislative din 26 octombrie.

"Consiliul condamna incidente recentele in cursul carora unii candidati au fost batuti si intimidati", au adaugat ministrii intr-o declaratie comuna, la incheierea unei reuniuni de la Luxembourg.

Uniunea Europeana reitereaza ca "nu va recunoaste" rezultatul alegerilor organizate de rebelii prorusi pe 2 noiembrie, apreciind ca un astfel de scrutin "va perturba" eforturile depuse pentru gasirea unei solutii politice la conflictul din Ucraina.

Separatistii prorusi din regiunile Donetk si Lugansk, carora Kievul le propune "un statut special", au refuzat sa participe la scrutinul din 26 octombrie, anuntand organizarea propriilor alegeri legislative si prezidentiale pe 2 noiembrie.