Agentia Nationala de Integritate a cerut conducerii celor doua cmere parlamentare sa puna in aplicare deciziile definitive de incompatibilitate date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul senatorului Mora Akos Daniel si a deputatului Stoica Stefan Bucur, in sensul revocarii acestora din functie. In caz contrar, ANI intentioneaza sa sanctioneze contraventional parlamentarii care au in atributii ducerea la indeplinire a sentintei judecatoresti si sa sesizeze organele de cercetare penala.

Potrivit unui comunicat de presa transmis luni, "in situatia in care deciziile I.C.C.J. nu vor fi aplicate cu celeritate, in sensul dispunerii sanctiunilor disciplinare de revocare din functie, Agentia va proceda la aplicarea de sanctiuni contraventionale persoanelor care au in atributii ducerea la indeplinire a sentintei judecatoresti, precum si la sesizarea organelor de cercetare penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art. 287 din Codul Penal."

Ani precizeaza ca, de la momentul ramanerii definitive a raportului de evaluare emis de A.N.I. prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a celor doi membri ai Parlamentului si pana in prezent, toate drepturile salariale incasate de Mora Akos Daniel, respectiv de Stoica Stefan Bucur, pot constitui prejudiciu in sensul legii penale.

Agentia Nationala de Integritate solicitat in mai multe randuri Senatului si Camerei Deputatilor sa aplice sanctiunile disciplinare de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul sau la data de 20 aprilie 2011, care mentine ca legale si temeinice rapoartele ANI privind stare de incompatibilitate a celor doi. Cea mai recenta solicitare s-a facut in 17 septembrie.

Potrivit ANI, neaplicarea sanctiunii disciplinare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei.