Misteriosul submarin detectat in largul orasului Stockholm si pe care armata suedeza il cauta in Marea Baltica este olandez, a afirmat luni o sursa din cadrul ministerului rus al Apararii, citata de agentia Interfax, preluata de AFP.

Presupusul submarin rusescFoto: Captura YouTube

"Recomandam (autoritatilor olandeze, n.r.) sa ceara informatii comandamentului fortelor navale ale Olandei", a declarat aceasta sursa, in conditiile in care speculatiile care sugereaza ca submarinul in chestiune ar apartine Rusiei ocupa prima pagina in presa din Suedia.

"Este un submarin cu propulsie diesel-electrica olandez Bruinvis care efectua saptamana trecuta" exercitii, " inclusiv reveniri de urgenta la suprafata, in imediata apropiere de Stockholm", a afirmat aceasta sursa.

Submarinul a intrat vineri in portul Tallinn, in capitala Estoniei, si "isi va relua drumul probabil azi" pentru a reveni in Olanda, afirma sursa din cadrul ministerului Apararii.

Armata suedeza a declansat sambata seara o operatiune militara de amploare, in care au fost implicati peste 200 de oameni, nave stealth, dragoare de mine si elicoptere, care au verificat o zona din Marea Baltica de aproximativ 50 de kilometri, dupa ce un martor a anuntat ca a vazut in apa un "obiect fabricat de om".

Rusia a dezmintit duminica informatii publicate de presa suedeza, potrivit carora fortele suedeze cauta in largul orasului Stockholm un submarin rus avariat.

"Nu este nicio situatie neobisnuita si cu atat mai putin vreun accident implicand nave rusesti", a anuntat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

Anders Grenstad a dezmintit de asemenea informatii din presa suedeza. "Potrivit informatiilor pe care le avem, noi nu putem sa ajungem la aceleasi concluzii ca presa. Nu avem nicio informatie despre vreun mesaj de urgenta sau despre folosirea unei frecvente speciale", a declarat contraamiralul.

Cotidianul Svenska Dagbladet a scris duminica seara ca serviciile de informatii suedeze au interceptat frecvente radio intr-o zona situata intre coasta Stockhomului si enclava rusa Kaliningrad, unde isi are baza o parte a Flotei rusesti la Marea Baltica, inclusiv minisubmarine.

Cotidianul citat scrie, citand surse militare sub protectia anonimatului, ca este vorba despre frecvente speciale, utilizate de rusi in situatii de urgenta.

Surse militare au declarat pentru Svenska Dagbladet ca aceste mesaje, in rusa, au fost interceptate joi seara, cu o zi inainte ca martorul sa vorbeasca despre ceea ce a observat.