Guvernul de la Budapesta cere Washingtonului "deschidere, transparenta", a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, dupa ce Guvernul Statelor Unite a impus unor oficiali unguri, carora nu le-a precizat numele, interdictia de a intra pe teritoriul american, pe care-i acuza de coruptie, relateaza agentia ungara MTI, citata de Mediafax.

Szijjarto a declarat sambata ca sustine o propunere a liderului grupului parlamentar al Fidesz Antal Rogan, potrivit careia comisii parlamentare relevante sa discute aceasta problema intr-o sesiune cu usile deschise.

Insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Statelor Unite Andre Goodfriend a declarat ca pana la zece cetateni unguri sunt vizati de interdictie, dar a refuzat sa le precizeze numele, a declarat Szijjarto. Ministrul a adaugat ca Ambasada nu a contactat membri ai Cabinetului Orban pentru a le comunica faptul ca le este interzisa intrarea pe teritoriul american.

Seful diplomatiei ungare a catalogat impunerea acestei interdictii drept "un caz foarte serios", adaugand ca nu este loc pentru acuzatii, presupozitii ori "formulari in ceata".

Ungaria continua sa astepte informatii prezentate drept "credibile" de catre Ambasada Statelor Unite, in baza carora Guvernul american i-a acuzat de coruptie, a mai declarat ministrul ungur.

El a anuntat ca are o intalnire programata pentru marti, la Washington, cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice Victoria Nuland, la sediul Departamentului de Stat, si si-a exprimat speranta ca acest subiect va fi discutat in cadrul intalnirii.

Pe de alta parte, doua partide de opozitie i-au cerut duminica premierului Viktor Orban sa demareze o investigatie cu privire la numele persoanelor vizate de interdictia de intra pe teritoriul american si sa prezinte aceste informatii in Parlament.

Tamas Harangozo, viceliderul grupului parlamentar al socialistilor a declarat intr-o conferinta de presa ca partidul sau a cerut efectuarea de urgenta a unei investigatii speciale care sa stabileasca numele membrilor Guvernului vizati de interdictia de a patrunde pe teritoriul Statelor Unite din cauza unor presupuse implicari in acte de coruptie.

"Pata coruptiei sta pe intregul Guvern pana cand premierul iese in fata cu nume", a declarat Harangozo, insistand ca atat Guvernul, cat si Fidesz stiu foarte bine ca Washingtonul va refuza sa prezinte numele, in baza protectiei vietii private.

Andras Schiffer, copresedinte LMP, a declarat tot duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul dispune de mijloacele de a afla numele celor vizati de interdictie.

El l-a indemnat pe Viktor Orban sa actioneze in termen de 24 de ore, sa afle numele si motivele interdictiei si sa le prezinte in Parlament.

"Capabilitatea politicii externe a tarii este in pericol", a apreciat Schiffer, adaugand ca LMP se va consulta cu socialistii pe aceasta tema.

Ambasada Statelor Unite a anuntat ca "anumiti indivizi privati unguri" au fost gasiti neeligibili sa intre pe teritoriul Statelor Unite din cauza ca "informatii credibile disponibile arata ca aceste persoane au participat sau au profitat de pe ura unor activitati de coruptie".

Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri de la Ambasada americana a declarat vineri, la un forum, ca oficiali guvernamentali unguri sunt vizati de interdictie. Intr-un interviu pentru postul public ungar de televiziune, el a declarat ca membri ai Guvernului sunt implicati in fapte de coruptie.