Primarul Zagrebului Milan Bandic si mai multi oficiali de rang inalt au fost arestati duminica fiind suspectati de coruptie, a informat mass-media locala citand politia croata, transmite agentia DPA citata de Agerpres. Politia insarcinata cu crima organizata si coruptia (USKOK) a anuntat ca mai multe arestari au fost efectuate dupa "o ancheta penala de mai multe luni".

Suspectii sunt acuzati de coruptie, abuz in serviciu si trafic de influenta, potrivit televiziunii nationale croate, HRT.

Bandic, 58 de ani, a fost membru al Partidului Social Democrat (SDP) la putere, din care a fost exclus in 2009 cand s-a prezentat fara succes la alegerile prezidentiale ca un candidat independent, aminteste, pe de alta parte, France Presse. Acest populist conduce capitala croata din 2000, cu o singura intrerupere de trei ani 2002-2005 si a fost de multe ori legat de mass-media de afaceri de coruptie.

Cu toate acestea, el a fost reales primar al Zagrebului, un oras de aproape 800.000 de locuitori, la municipalele din 2013.

Lupta impotriva coruptiei a fost una dintre principalele conditii impuse de Bruxelles Croatiei la negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Aceasta fosta republica iugoslava a devenit in 2013 al 28-lea stat membru al blocului european.