Premierul Victor Ponta a afirmat ca, in calitate de presedinte, ar organiza in mandatul sau, poate chiar pana in 2016, un referendum privind forma de guvernamant care trebuie sa existe in Romania, aratand ca romanii opteaza pentru republica, dar monarhia a obtinut in timp o mare atractivitate.

"Cred ca in anii care urmeaza va trebui in Romania sa existe un moment nu doar de dezbatere publica, ci un moment de decizie - ceea ce inseamna referendum - legat de forma de guvernamant. Eu cred ca majoritatea romanilor sunt - si azi, cand vorbim - pentru forma de republica, monarhia insa a capatat, fata de perioada nostalgica de la inceput, o mult mai mare atractivitate si cred ca ar trebui, undeva in decursul mandatului meu, poate chiar pana in 2016, sa avem un asemenea referendum legat de forma de guvernamant. Eu as face un asemenea referendum", a spus Ponta duminica seara, la Romania TV.

El s-a referit la acest referendum ca o varianta posibila in care ar fi dispus sa demisioneze din postul de presedinte, daca va castiga alegerile prezidentiale.