Creatoarea de moda Irina Schrotter s-a prezentat joi la sediul DIICOT, pentru a fi audiata intr-un dosar de evaziune fiscala in care prejudiciul se ridica la peste un milion de euro. Ea a declarat, dupa ce a fost audiata, ca nu are nicio calitate in dosarul de evaziune, in care este vorba de o sesizare "indreptata 75 la suta impotriva unui om de afaceri din Iasi", in cazul ei fiind semnalata de catre reclamanta o singura fapta. Irina Schrotter a fost audiata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organziata si Terorism (DIICOT) in dosarul in care sunt vizati oameni de afaceri din Iasi, pentru fapte de evaziune fiscala, potrivit Mediafax.

"Ceea ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca exista oameni care fac reclamatii. Din cate am inteles de la jurnalistii din Iasi, persoana care a facut reclamatie impotriva noastra nici macar nu recunoaste ca ne-a reclamat. Noi suntem purtati pe drumuri, iar ulterior nu vom avea impotriva cui sa facem plangere, denunt calomnios, pentru ca ea nu recunoaste ca a facut reclamatia. Ceva nu este in ordine", a spus Irina Schrotter la intrarea in sediul DIICOT.

La iesirea de la audieri, Irina Schrotter a declarat ca "In privinta mea, nu exista decat o singura fapta semnalata, care nu este adevarata. Se refera la faptul ca una dintre companiile mele ar fi facut o investitie la Vetrisoaia, din fonduri europene, ceea ce nu este adevarat, pentru ca in cazul proiectului de la Vetrisoaia sunt investitii din fonduri proprii. Noi nu am accesat niciodata fonduri europene".

Creatoarea de moda a mai aratat ca prin furnizarea de catre televiziuni a informatiei ca ea si sotul sau au comis fapte prin care au fraudat fonduri europene, companiile sale au suferit prejudicii de imagine si materiale, astfel ca se va indrepta cu actiuni impotriva institutiilor de presa.

"Am sute de angajati la Iasi, iar cand se transmit informatii mincinoase, am de suferit", a precizat Irina Schrotter.

Intrebata daca va reveni la DIICOT, Irina Schrotter a spus ca spera sa nu mai vina, dar ca va raspunde, oricand este nevoie, la solicitarea organelor judiciare.

Sotul creatoarei de moda, Zaharia Schrotter, a fost audiat in 24 septembrie la DIICOT, el declarand atunci ca nici el si nici sotia sa nu au calitate de suspect in dosarul de evaziune fiscala.

Surse judiciare declarau atunci, pentru Mediafax, ca in acest dosar sunt vizate zece persoane, dintre care opt sunt oameni de afaceri, acestia urmand sa fie audiati. Potrivit surselor citate, sotii Schrotter nu au calitatea de suspecti in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de evaziune fiscala.

Procurorii DIICOT fac cercetari in acest dosar pentru initiere si constituire de grup infractional organizat, spalare de bani si evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la aproximativ un milion de euro. Surse judiciare au precizat ca pana in prezent nu a fost pusa sub invinuire nicio persoana, fiind inceputa urmarirea penala doar in rem.

Anchetatorii face verificari in cazul unor tranzactii, in principal, cu produse si materiale de constructii, care ar fi fost vandute la pret supraevaluat, iar banii obtinuti ar fi ajuns la societati din strainatate, intre care si firme din Olanda, pentru a li se ascunde provenienta, au precizat sursele citate.