Romanii sunt natiunea in care celelalte tari europene au cea mai putina incredere, potrivit unui sondaj Reader's Digest, care arata ca tara noastra depaseste in acest clasament negativ Iranul si Rusia. Pe primul loc in acest sondaj se afla elvetienii, urmati de suedezi.

Studiul, realizat in zece tari europene, printre care si Romania, arata ca 68% dintre persoanele chestionate au incredere multa sau foarte multa elvetieni si in suedezi, urmati de germani, cu un procent de incredere de 65%.

Natiunile in care respondentii au declarat ca au cea mai putina incredere sunt romanii (74% nu au incredere in noi), urmati de iranieni (72% procent de neincredere) si de rusi (in care 70% dintre respondenti nu au incredere). Cea mai mica incredere in romani o au cetatenii din Austria, Slovenia si Elvetia.

Bogdan Voicu, sociolog la Institutul pentru Calitatea Vietii (ICCV) interpreteaza acest rezultat prin prisma faptului ca increderea se construieste prin interactiune, care poate fi directa sau mediata.

"Daca o luam pe cea directa, exista tendinta naturala de a credita cu mai multa incredere pe cei care arata mai bine, sunt mai bine imbracati, se spala, au maniere alese, sunt mai bine educati", explica Voicu, citat intr-un comunicat Rider's Digest. Ori, "Romania sta rau la toate aceste capitole: avem mai putini indivizi cu educatie superioara decat aproape oriunde in UE, abandonul scolar prematur este enorm in comparatie cu media UE, avem mai putin acces la apa curenta decat oriunde in UE, suntem mai saraci decat oricine, exceptand bulgarii. Asta face ca romanul mediu de care se izbesc alti europeni sa fie unul care nu are portretul-tip al omului de incredere", explica acesta.

Interesanta este si atitudinea pe care respondentii o au in privinta propriului popor.

  • Cel mai dezvoltat spirit autocritic l-au avut francezii (gradul de incredere in propria natiune este de numai 27%), urmati de romani (dintre care  mai putin de jumatate au considerat ca romanii  sunt un popor demn de incredere).
  • Pe de alta parte, acele popoare care au fost desemnate ca fiind cele mai de incredere - elvetienii, suedezii si germanii - au, la randul lor, multa incredere in altii. Toti au, de exemplu, mai multa incredere in francezi - aproape de doua ori mai multa decat francezii insisi.
  • Romanii au mai multa incredere in germani si in elvetieni, decat au in concetatenii lor.
  • Comparativ cu anul 2008, cand Reader￯s Digest a efectuat un sondaj similar, patru tari au suferit un declin de peste 20% in evaluarea gradului de credibilitate: Portugalia (-21%), Romania (-29%), Spania (-30%) si Italia (-33%).

Studiul s-a desfasurat concomitent in 10 tari europene, printre care si Romania, in cadrul chestionarului Trusted Brands 2014, in perioada septembrie - noiembrie 2013.

Respondentii au fost intrebati daca au incredere in cetatenii din 24 de tari. Lista a cuprins 20 de tari europene (Austria, Belgia, Republica Ceha, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria), precum si China, India, Iran si SUA. Respondentii au fost selectati din baza de date de clienti activi ai Reader￯s Digest din cele 10 tari europene: Austria, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia si Slovenia. In perioada mentionata, in Europa s-au trimis ￯ prin corespondenta si online - 784.176 de chestionare cu intrebari deschise, din care 50.000 in Romania. In Romania, s-au inregistrat 4.831 de chestionare completate. Selectarea esantionului consultat a fost efectuata astfel incat sa reflecte profilul populatiei din fiecare tara. Procesarea datelor si a rezultatelor a fost operata de catre compania britanica Wyman Dillon Ltd..