Certificatele de producator pentru comerciantii din piete vor fi inlocuite prin atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor, iar spatiile minime din piete alocate producatorilor individuali cresc de la 20 la 40%, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor si citat de Mediafax.

Proiectul de lege schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice valorifica produsele proprii in pietele agroalimentare. Astfel, actualele certificate de producator vor fi inlocuite prin atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor.

Atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol calitatea de producator agricol, iar carnetul de comercializare a produselor reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru vanzarea produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Ambele documente se emit de catre Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma /gospodaria proprie. Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura si este valabil un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.

Carnetul de comercializare indeplineste un dublu rol, de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata si de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare.

De asemenea, carnetul de comercializare asigura fluxul informational necesar privind structura sortimentala/cantitativa a produselor valorificate, locul de producere si destinatia acestora.

"Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent un canal semnificativ de evaziune fiscala, in special in comertul cu produse agricole materie prima. In acest fel, se creeaza premise pentru ca productia realizata de micii producatori sa fie valorificata in conditii civilizate, sa asigure atat venituri corecte pentru producatori, cat si informatii complete asupra provenientei marfurilor si preturi corecte la consumatorul final", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

In piete este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte, care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare a unui atestat de producator si a unui carnet de comercializare. Procentul de alocare a spatiilor de vanzare este de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.

Certificatele de producator pot fi utilizate pana la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai tarziu de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. Costurile generate de tiparirea carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se suporta din bugetele locale ale judetelor sau, dupa caz, din bugetul local al municipiului Bucuresti.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se elibereaza la cererea solicitantului, de catre primarul pe a carei raza de competenta se afla terenul/ferma/gospodaria in care se obtin produsele estimate a fi destinate comercializarii, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, dupa verificarea existentei atestatului de producator si verificarea faptica in teren a existentei produsului/ produselor supuse comercializarii.