Manifestantii pro-democratie din Hong Kong sunt decisi sa faca din sarbatoarea nationala a Chinei, care marcheaza crearea republicii comuniste, o dovada a puterii lor de mobilizare, sperand sa oblige Beijingul sa le respecte cerintele de libertate politica, scrie AFP.

In timp ce inaltii responsabili chinezi si din Hong Kong inclina cupe de sampanie pentru a marca a 65-a sarbatoare a victoriei comunistilor asupra nationalistilor si proclamarea Republicii Populare Chineze in 1949, manifestantii se maseaza pe strazi.

Duminica, o campanie de nesupunere civica care agita de mai multe saptamani fosta colonie britanica s-a intensificat brusc, provocand cea mai grava criza dintre Hong Kong si China din 1997. Zecile de mii de protestatari cer vor universal liber si deplin.

La ora 08,00 (00,00 GMT), atunci cand drapelele Chinei si Hong Kongului erau ridicate in piata Golden Bauhinia, in cartierul central Wanchai, cantacele manifestantilor se auzeau cu claritate. Multimea a huiduit la trecerea unui elicopter de care erau agate doua steaguri, unul mare, al Chinei, si unul mai mic, al Hong Kongului.

Seful executivului local, Leung Chun-ying, nu a facut nicio aluzie explicita la miscacrea pro-democratie in discursul pe care l-a sustinut cu ocazia ceremoniei, dar a facut apel, in schimb, la cooperare cu China.

'Visul chinez' trebuie sa devina realitate

"Dezvoltarea Hong Kongului si cea a continentului sunt strans legate. Trebuie sa lucram mana in mana pentru ca visul chinez sa devina realitate", a spus Leung, a carui plecare este solicitata de manifestanti, care ii reproseaza apropierea prea mare de Beijing.

"Este de inteles ca persoane diferite au perceptii diferite legate de reformele dorite, dar este clar preferabil sa avem un vot universal decat sa nu-l avem", a spus acesta. "Speram ca toate sectoarele societatii vor lucra cu guvernul de maniera pasnica, rationala si pragmatica" pentru a contribui la "dezvoltarea noastra constitutionala", a mai spus acesta, inainte de a ridica paharul in onoarea lui Zhang Xiaoming, reprezentantul Beijingului in Hong Kong.

Manifestantii protesteaza fata de decizia Chinei, anuntata in august, de a acorda vot universal pentru alegerea sefului executivului din 2017 mentinand insa controlul asupra candidaturilor si incalcand astfel, potrivit acestora, angajamentele Beijingului asumate in 1997 dupa 150 de prezenta britanica.

Revolutia umbrelelor

Acestia au petrecut a treia noapta pe strazi, in ciuda violentelor furtuni care i-au determinat sa recurga la umbrele multicolore, ceea ce le-a atras numele de "revolutia umbrelelor" pe retelele sociale, pentru a se proteja de ploaie, de aceasta data, si nu de gazele lacrimogene ale politiei.

Calmul domnea asupra multimii numeroase, in ciuda apelurilor anumitor protestatari de a rupe cordoanele politiei ridicate in apropierea pietei Golden Bauhinia.

Deputatul pro-democratie Leung Kwok-hung, cunoscut sub porecla 'par lung', a fost ridicat de politia dupa ce a strigat ca Hong Kongul doreste "alegeri adevarate" si "Leung Chun-ying, demisia!".

Miercuri, numerosi locuitori nu se vor duce la munca, deoarece este sarbatoare nationala. Si joi este sarbatoare nationala in fosta colonie britanica astfel incat organizatorii se asteapta la o prezenta si mai masiva pe strazi.

Marti, Leung Chun-ying ceruse Occupy Central, principala organizatie pro-democratie, sa puna capat imediat miscarii si sa permita orasului, un reputat centru al capitalismului financiar international, sa revina la viata normala.

Acesta s-a exprimat pentru prima oara de la incidentele de duminica. Confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine au degenerat atunci dupa, ce politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Fara nicio surpriza, China, de la care niciun observator nu se asteapta sa-si schimbe pozitia, si-a exprimat sprijinul neconditionat fata de Leung Chun-ying.

Beijinul a avertizat impotriva oricarei tentantii a lumii de a se amesteca in afacerile Hong Kongului.

In asteptare, Washingtonul a anuntat ca subiectul va face parte din discutiile care vor avea loc miercuri la departamentul de Stat intre secretarul de stat John Kerry si omologul sau chinez Wang Yi. Washingtonul este angajat in Asia intr-un razboi de influenta comerciala, politica si diplomatica cu Beijingul.