Actiunile oamenilor au dus la disparitie a mai mult de jumatate din populatia animalelor salbatice de pe Terra, intr-o perioada de 40 de ani, potrivit unui raport al Fondului Mondial pentru natura, relateaza AFP.

"Diferitele forme de viata sunt atat matricea ecosistemelor care sustin viata pe pamant, cat si barometrul a ceea ce traim pe planeta noastra", a explicat directorul general al World Wildlife Fund (WWF International), Marci Lambertini.

"Prin indiferenta noastra fata de soarta lor, contribuim la propria noastra pierdere", a adaugat acesta.

Intre 1970 si 2010, Indexul Planeta Vie, care masoara evolutia a 10.380 de populatii de mamifere, pasari, reptile, amfibieni si pesti, a scazut cu 52%/. "Aceasta tendinta nu prezinta semne de incetinire", potrivit raportului WWF.

Cele mai afectate zone sunt America Latina (-83%), urmata indeaproape de regiunea Asia-Pacific. Speciile de apa dulce au platit pretul cel mai mare, cu o scadere de 76%, in timp ce speciile terestre au scazut cu 39%.

Scaderea anuntata, de 52%, este mult mai mare decat in rapoartele anterioare, din cauza modificarilor metodei de calcul, care ofera o reprezentare mai exacta a distributiei globale de specii de vertebrate.

In raportul precedent, raportul WWF arata o scadere de 28% a populatiilor salbatice in perioada 1970-2008. La momentul redactarii raportului, indicele tinea cont doar de 2699 de specii.

Printre cauzele acestei scaderi ingrijoratoare se numara: pierderea sau degradarea habitatului (din cauza agriculturii, urbanizarii, despadubirii, irigatiilor, barajelor hidroelectrice), vanatoarea si pescuitul, precum si schimbarile climatice.