Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, Ordonanta de urgenta privind a doua rectificare din 2014 a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale. Premierul Victor Ponta a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca "Avem pe primele 9 luni incasari bugetare care depasesc previziunile pe baza carora a fost construit bugetul de stat", primul ministru explicand ca acest lucru se datoreaza actiunilor de combatere a evaziunii fiscale. Marii castigatori ai celei de-a doua rectificari bugetare din 2014 sunt autoritatile locale, care urmeaza sa primeasca, in plus, 1,1 miliarde de lei, cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie, si Ministerul Muncii, cu 1,2 miliarde lei. Victor Ponta a anuntat sumele alocate in plus fiecarui minister, apoi a parasit in graba conferinta de presa, lasandu-i pe ministrii Finantelor si Bugetului sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Cine primeste bani la rectificare - declaratiile lui Victor Ponta:

Astazi intr-o sedinta de Guvern dedicata acestui subiect am adoptat cele doua rectificari - rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale.

Avem pe primele 9 luni incasari bugetare care depasesc previziunile pe baza carora a fost construit bugetul de stat, datorita actiunilor de combatere a evaziunii fiscale. Reforma ANAF incepe in sfarsit sa dea roade.

Prin rectificarea de astazi am asigurat toate resursele astfel incat tintele asumate in bugetul de stat sa fie respectate.

La educatie - am alocat in plus 140 milioane lei pentru plata hotararilor judecatoresti - procesele castigate de profesori impotriva Guvernului Boc. 50 milioane lei din acesti bani - pentru investitii si alte cheltuieli.

La sanatate au fost alocate 160 de milioane lei pentru investitii in infrastructura. Dintre acestia am alocat suma de 25 milioane lei pentru a fi achizitionata aparatura necesara pentru diagnisticarea rapida a unei persoane infectate cu virusul Ebola.

Ministerul Muncii primeste 1,2 miliarde lei pentru acoperirea tuturor obligatiilor pe care statul le are.

Ministerul Agriculturii a primit 50 de milioane de lei in plus pentru subventii. 700 milioane euro, plati directe, vor incepe sa fie platite din a doua jumatate a lunii octombrie, din fonduri europene.

La Ministerul Apararii Nationale - 140 de milioane lei pentru achitarea facturilor in ceea ce priveste dotarea cu echipamente.

La Ministerul Afacerilor Externe - 96 de milioane din care 60 milioane pentru reparatii, investitii si alte actiuni care tin de reprezentarea Romaniei la nivel international si 30 milioane lei pentru finantarea programelor care tin de colaborarea cu Republica Moldova.

La Ministerul Culturii si Ministerul Tineretului si Sportului nu s-a taiat niciun leu, s-au dat bani pentru ca drepturile restante ale artistilor, sportivilor sa fie platite.

Ministerul Mediului primeste 25 milioane pentru continuarea lucrarilor.

Ministerul Justitiei primeste 125 milioane lei.

La autoritatile locale s-au alocat 1,1 miliarde lei, din care aproximativ 600 milioane lei sunt pentru acoperirea tuturor cheltuielilor in sine atat pentru autoritatilor locale, cat si pentru institutiile din subordine. 500 milioane lei merg pentru investitii in mod direct in lucrari in derulare.

La Ministerul Dezvoltarii - 400 milioane lei pentru lucrarile aflate in derulare, pentru ca aceste proiecte sa fie finalizate.

Serviciile de informatii - s-au alocat 118 milioane lei.

In timp ce sunt alocati 1,1 miliarde lei primariilor, de la fonduri europene se taie aproape 4 miliarde de lei. In urma rectificarii sunt taiate fonduri de la Ministerelor Sanatatii, Agriculturii, Transporturilor si Mediului.

Institutiile care pierd bani

Ministerul Finantelor Publice: 993 milioane lei

Secretariatul General al Guvernului: 1,34 miliarde lei

Ministerul Agriculturii: 1 miliard lei

Ministerul Sanatatii: 264 milioane lei

Ministerul Transporturilor: 170 milioane lei

Ministerul Mediului: 165 milioane lei

Administratia Prezidentiala: 1,3 milioane lei

In ceea ce priveste situatia ministerul mediului, Victor Ponta a spus ca sunt dati bani in plus, in timp ce ministrul delegat pentru Darius Valcov a afirmat ca sunt luati bani. In urma solicitarilor jurnalistilor sa explice situatia, Valcov a spus ca sunt taiati, de fapt, banii alocati fondurilor europene nerambursabile (FEN).

"La Mediu s-au luat 150 milioane de la FEN-uri si efectiv li s-au alocat 22 milioane. Banii acestia de la FEN-uri i-am operat in contabilitatea fiecarui minister acum, urmand sa ne reglam in functie de executia pe care dumnealor o vor avea la 10 si la 11 luni, sa le alocam sau sa le retragem bani", a spus Valcov. La fel si la Ministerul Agriculturii, unde s-a taiat un miliard de lei, in timp ce Ponta anuntase un plus de 50 de milioane de lei. Intrebat daca cele doua ministere sunt, de fapt, pe minus, Valcov a raspuns: Daca adunati si FEN-urile, da. Daca nu le adunati, efectiv dumnealor au primit bani.