Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, si-a lansat marti programul electoral cu care se prezinta in alegerile prezidentiale, sub titlul "Marea unire a romanilor".

"Va invit pe site-ul www.victorponta.ro, pentru a parcurge Programul Prezidential pe care l-am lansat cu ocazia evenimentului de la Arena Nationala!", a anuntat Ponta pe pagina sa de Facebook.

Programul e intesat cu referinte la a doua mare unire a romanilor, pusa in antiteza cu dezbinarea si terapia de austeritate, puse pe seama lui Traian Basescu.

"Cred ca Romania are nevoie de o noua Mare Unire, la aniversarea celor 100 de ani de la desavarsirea sa ca stat modern si dupa 25 de ani de regim democratic", afirma Ponta in document.

El arata ca "Marea Unire despre care vorbesc inseamna stergerea frontierelor dintre noi, dintre cei de stanga si cei de dreapta, dintre cei implicati si cei neimplicati, dintre cei care au nevoie de ajutorul statului si cei care se descurca singuri, dintre cei performanti si cei mai putin performanti!"

Mandria de a fi roman este leit-motivul intregului program. De altfel, un capitol intreg este dedicat "promovarii mandriei de a fi roman", care, potrivit lui Ponta, "trebuie sa redevina un obiectiv al statului, dar si al societatii civile".

Un termen-cheie al programului se gaseste enumerat printre obiectivele vizate de Ponta in economie: e vorba despre Statul Social ("Construirea unei Romanii a viitorului prin modernizarea unor zone - cheie precum agricultura, industria - in special cea bazata pe noile tehnologii, infrastructura si energia, alaturi de consolidarea Statului social si a serviciilor publice").

De semenea, in programul sau, Ponta promite explicit ca "Noi nu vom taia salarii si pensii, noi le vom mari si suntem singurii care putem promite clar acest lucru".

Statul trebuie sa ramina actionar majoritar la companiile strategice din energie, sustine Ponta, care anunta ca "timpul privatizarilor cu actionar strategic a trecut. Statul poate si trebuie sa detina controlul in societatile strategice din energie, comportandu-se in mod corect ca actionar".

Victor Ponta vorbeste in programul sau si despre o reforma a sistemului electoral care sa asigure "o reprezentare proportionala". In mod normal, o astfel de reforma ar inseamna trecerea de la votul uninominal la votul pe liste, dar in program nu este mentionat explicit.

Ponta mai vorbeste in cateva randuri si despre un Pact National, semnat dupa alegeri intre toti actorii politici. Victor Ponta il defineste astfel: "Pentru aceasta, Viziunea noastra trebuie sa conduca, dupa alegeri, la un Pact National cu toti actorii politici si sociali: oricine vine la putere isi indeplineste zona asumata din planul strategic, fara culoare politica".

"Sansa Romaniei trebuie sa fie valorificata printr-un vot pentru constructie si modernizare pe 16 noiembrie, dar si printr-o echipa care sa gandeasca pentru Romania, care sa propuna o viziune pentru viitor pe termen mediu si lung. Vorbim de un Plan National care sa nu tina timp de un mandat, ci de cel putin 4 sau 5 mandate de consolidare a Romaniei, si care sa fie asumat de toata clasa politica, indiferent de cine castiga alegerile. Un proiect de uniune nationala si politica pe domenii strategice. O oferta pe care societatea civila si mediul intelectual si-o doresc de foarte mult timp, dar pe care clasa politica nu a fost capabila sa o formuleze in ultimii 10 ani", se afirma in document.

Ponta arata insa in programul sau ca "nu ne vom grabi sa cerem fortelor politice inainte de alegeri sa semneze un astfel de Plan, pentru ca nu este realist - realizarea efectiva a acestui Plan National presupune un efort major de dialog si consultari, pentru ca actiunea sa fie acceptata si imbratisata de toate formatiunile politice democratice din Romania. Angajamentul meu este, insa, acela ca, dincolo de ceea ce vom face cu majoritatea politica pe care o detinem, voi actiona pentru realizarea rapida a acestui Plan National si angajarea dialogului necesar implementarii sale".

  • Consulta in documentul atasat programul prezidential al lui Victor Ponta