Barbatul care a patruns vineri in Casa Alba detinea muntii si reprezenta "un pericol pentru presedintele" Barack Obama , a declarat luni un procuror federal.

Imbracat intr-un combinezon de culoare portocalie, Omar Gonzalez, in varsta de 42 de ani, un fost combatant in Irak, arestat in interiorul edificiului avand ascuns sub haine un cutit cu o lama de noua centimetri, a fost prezentat luni unui tribunal federal de la Washington, a constatat AFP, citata de Mediafax.

Potrivit procurorului David Mudd, munitii, doua topoare si o maceta au fost gasite in masina barbatului, parcata in apropiere de Casa Alba.

Gonzalez a fost inculpat de un tribunal de la Washington pentru patrundere ilegala intr-o cladire cu acces restrictionat avand asupra sa o arma periculoasa si risca o pedeapsa de zece ani de inchisoare. Judecatorul federal John Facciola a ordonat ca Omar Gonzalez sa fie mentinut in detentie, fara posibilitatea de a fi eliberat pe cautiune, cel putin pana la urmatoarea audiere, fixata pentru data de 1 octombrie.

Avocatul din oficiu nu a dorit ca barbatul sa fie supus unei expertize psihiatrice.

Dupa acest incident, o ancheta a fost deschisa asupra securitatii Casei Albe.

Presedintele Barack Obama s-a declarat "preocupat" de patrunderea acestui barbat, a anuntat luni purtatorul de cuvant al administratiei americane, Josh Earnest.

Secretarul american pentru Securitate Interna, Jeh Johnson, a luat apararea Secret Service, care face parte din departamentul sau.

"Va indemn sa nu trageti concluzii pripite si sa nu prejudiciati calitatea personalului de securitate, care nu are la dispozitie decat cateva secunde pentru a actiona", a afirmat el intr-un comunicat.

Omar Jose Gonzalez, care a fost retinut dupa ce a patruns in complexul prezidential, a servit peste 13 ani in armata. El s-a pensionat in 2012, din cauza unei dizabilitati.