Tu stii ce mai fac banii tai? Drumul invizibil al banilor cu care s-a lansat Victor Ponta la presedintie: iata factura spectacolului omagial de pe Arena Nationala. Pe Basarabei, in inima soselei, sta de vreo cativa ani un fast-food. Prin fata carciumii Ali Baba, trec zi de zi copiii catre scoala, bolnavii spre Fundeni si pensionarii catre piata. Pe 20 septembrie timpul a stat. Ali Baba s-a golit brusc. In jur, mii de jandarmi au insirat cordoane si bariere imposibil de trecut rupand orasul PSD de restul. Pe 20 septembrie, cohorte de barbati, femei cu copii mici si pusti convinsi ca doar Partidul este viitorul au trecut indecisi taind soseaua lui Ali Baba ca sa-l lanseze la presedintie pe gasitorul de comori al vremii. Am cautat o zi, in micul lui oras, doar banii. In urbea lui Ali Ponta monezile de aur sau banii de carton circula muti, prin fire stravezii. Nu ii da nimeni, dar totusi exista. Nu stie nimeni ce si cat o fi costat, chiar daca absolut nimic nu-i gratis. Integral in Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a fost furat bugetul celui mai mare spital judetean din tara. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj o analiza facuta la computer tomograf era platita cu preturi de trei ori mai mari decat in alte locuri. Sumele exorbitante pentru omul chinuit de boala nu ajungeau in contul unitatii sanitare, ci in conturile unor firme de casa, fosta directoare fiind schimbata pentru datoriile prea mari acumulate. Renegocierea contractelor pentru servicii medicale a facut ca in primele noua luni ale acestui an economiile la bugetul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj sa fie mai mari cu peste trei milioane de euro. Bugetul spitalului era "devorat" de firme care incasau sume si de trei ori mai mari fata de costul real. Exclusiv in EVZ.

Rusia: chemare la demonstratii pentru pace. Pentru prima data in ultima jumatate de an, opozitia din Rusia cheama la demonstratii impotriva politicii pentru Ucraina a Kremlinului si a propagandei oficiale. Observatori aflati la fata locului analizeaza potentialul adversarilor lui Putin. Prima actiune mai de amploare a opozitiei si societatii civile din ultima jumatate de an impotriva amestecului Rusiei in conflictul din Ucraina a avut loc pe 21 septembrie. In martie 2014, zeci de mii de oameni din intreaga tara iesisera in strada pentru a protesta impotriva anexarii Crimeei, sub deviza: "Luati mainile de pe Ucraina". Continuarea pe Deutsche Welle.

"Am prieteni cu facultate care sunt someri". Motivele care au dus la triplarea numarului de elevi in scolile profesionale. Intre o facultate care garanteaza doar o diploma si un loc unde sa inveti o meserie cautata, tot mai multi tineri aleg ultima varianta. In acest an, peste 35.000 de elevi au inteles ca ar putea sa ajunga buni electricieni, instalatori, bucatari sau cizmari. Drept urmare, s-au inscris de 3 ori mai multi la scolile profesionale. Marea problema este ca in aceste institutii, nu prea mai exista suficienti profesori, noteaza StirileProTv.ro.

Din inaltul tribunelor de pe "23 August", Marele Victor Ponta s-a vazut mic. Despre lansarea candidaturii lui Victor Ponta, pe Arena Nationala, in cadrul unui eveniment cu accente megalomanice, infricosatoare uneori, s-au spus deja foarte multe lucruri. Retelele sociale au explodat. Majoritatea comentariilor fac referire, pe buna dreptate, la perioada comunista. Victor Ponta este asemuit cu Nicolae Ceausescu; lansarea candidaturii sale, cu paradele de "23 August"; rosul dominant de pe stadion, cu steagurile Partidului Comunist Roman. Pe stadion, entuziasmul nu a fost atat de mare. Din tribune, de la distanta mare, Victor Ponta s-a vazut mic. Un comentariu EVZ.

In 2050, bogatii vor putea trai pe termen nelimitat. Prestigiosul istoric israelian Yuval Noah Harari sustine ca in anul 2050 cei bogati ar putea fi nemuritori, in timp ce saracii vor continua sa moara si, in timpul vietii, se vor consola cu droguri si jocuri, scrie ziarul spaniol 'La Vanguardia', intr-un comentariu referitor la volumul 'Despre animale si zei: scurta istorie a umanitatii', care s-a vandut in 300.000 de exemplare in versiunea sa originala, iar in prezent este in curs de traducere in aproximativ 20 de tari, anunta Capital.

A doua cadere a Imperiului Roman. Romanii s-au indragostit de Italia la televizor: era Campionatul Mondial de fotbal din 1990. Au urmat exodul, catre noi locuri de munca, si laudele la adresa unei tari si a unor oameni de poveste. Astazi, lucrurile s-au schimbat. Italia din cartile postale se prabuseste zi de zi. Chiar si italienii o pot confirma. Orasele din partea de nord-est a Italiei sunt reprezentarea perfecta a declinului social: strazi complet pustii, zone industriale dezafectate si mii de graffiti-uri care spun totul. Italia traieste intr-o stare ciudata, un fel de clocot inabusit, aparent controlabil. Daca te duci in Venetia, bunaoara, pare ca nimic nu s-a schimbat in orasul minunat, numai bun de pus pe cartile postale. Apoi vezi zeci de magazine inchise de curand, restaurante goale si turisti. Un reportaj Adevarul.

Filmul accidentului din Bulgaria. Ipotezele politiei locale dupa ce un autocar cu 25 de romani a cazut intr-o rapa. 25 de turisti romani au avut parte de un sfarsit de concediu cumplit. Autocarul cu care se intorceau din Turcia a derapat in duminica dimineata in Bulgaria, intr-o zona muntoasa din apropierea localitatii Veliko Tarnovo. Tragedia a avut loc la ora 5 dimineata, intr-o zona muntoasa a Bulgariei, in apropiere de Veliko Tarnovo. Se pare ca soferul a scapat autocarul de sub control intr-o curba periculoasa, in care a intrat cu viteza mult prea mare, spun politistii, potrivit StirileProTV.ro.

Cum distrug turistii cele mai frumoase pesteri din Romania. Succesul turistic de care se bucura cinci dintre cele mai frumoase pesteri din Romania constituie cel mai mare risc pentru microclimatele formate de-a lungul mileniilor in interiorul lor. Specialistii de la Institutul de Speologie Emil Racovita, filialele din Cluj si din Bucuresti, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si de la Universitatea Bergen din Norvegia vor monitoriza, timp de doi ani, schimbarile produse in cinci dintre cele mai importante pesteri din Romania, care au devenit obiective turistice, scrie Romania Libera.