Gigantul online chinez Alibaba a avut un debut frenetic la bursa din New York, iar dupa prima zi de listare compania a ajuns la o valoare totala de 231 miliarde de dolari, mai mult decat Facebook, Amazon si eBay, la un loc. Alibaba, fondata in 1999 de actualul director Jack Ma, a reusit sa atraga 21,8 miliarde de dolari in oferta publica initiala (IPO) de pe bursa de la New York, cea mai mare suma obtinuta vreodata la o listare a unei companii pe bursa americana. Recordul mondial apartinand bancii chineze Agricultural Bank of China, care a obtinut 22 miliarde de dolari la listarea pe bursa in 2010.

Actiunile au fost listate la un pret initial de 68 de dolari, dar imediat au atins pragul record de 100 de dolari, iar finalul zilei de tranzactionare a stabilit valoarea de 93,89 dolari, adica o crestere de 38%. Practic, Alibaba a vandut 320,1 milioane de actiuni in cadrul ofertei publice initiale pe bursa din New York, cea mai mare suma obtinuta vreodata la o listare a unei companii pe bursa americana

Gigantul asiatic acopera aproape 80% din vanzarile online din China, iar directorul companiei Jack Ma a declarat: "Vrem sa fim mai mari decat Walmart". Pentru a realiza acest lucru Alibaba va trebui sa mai castige inca 20 de miliarde de dolari, dar compania deja este mult mai valoaroasa decat JP Morgan sau alte companii de profil americane. Grupul chinez doreste sa dezvolte afaceri si in SUA, Europa si China.

Sursa: The Guardian