Emisiunile realizate de Moise Guran, Sorin Avram, Cornel Nistorescu si Dragos Patraru la TVR - "Biziday", "Vorbeste liber", "Foc incrucisat", respectiv "Starea natiei" - vor ramane in grila TVR, potrivit Televiziunii publice. Anuntul vine in urma unei intalniri a Grupului de lucru pentru stabilirea programelor TVR din aceasta toamna, intalnire ce a avut loc vineri.

Din cauza tensiunilor dintre presedintele-director general Stelian Tanase si majoritatea membrilor Consiliului de Administratie al TVR, in ultimele zile au aparut temeri ca emisiunile respective, unele abia lansate, ar putea fi scoase din grila. Joi, Stelian Tanase descria situatia, pentru HotNews.ro, drept "o disputa pe independenta editoriala" a TVR si acuza presiuni politice de "sus de tot, la nivel guvernamental" pentru eliminarea unor realizatori.

Precizarile de vineri ale TVR:

Incepand de luni, 22 septembrie, canalele TVR vor functiona in baza grilelor de programe aprobate prin Programul de Redresare economica si Memorandumul din 2012. Decizia a fost luata astazi de Comitetul Director (CD) si va fi inaintata, spre informare, luni, 22 septembrie, Consiliului de Administratie (CA) al TVR.

Masura a fost discutata in cadrul unui grup de lucru infiintat prin hotararea Consiliului de Administratie, grup alcatuit din membri CA si CD, care s-a intrunit astazi, intr-o prima sedinta.

Emisiunile "Biziday", "Vorbeste liber", "Foc incrucisat" si "Starea natiei" isi vor pastra locul in grila.

Nota: Grilele sunt stabilite de directorii Televiziunii. CA nu are niciun cuvant de spus in privinta grilelor, ci doar in privinta strategiei si structurii de programe. TVR anunta, acum, o decizie ce vizeaza grilele, nu mentioneaza nimic despre schimbari la nivelul strategiei sau structurii programelor.

  • Joi, viitorul emisiunilor respective era incert. Neintelegerile dintre Stelian Tanase si multi dintre membrii Consiliului de Administratie si ai managementului s-au transformat intr-o batalie pe care Tanase spera sa o rezolve pana luni, cand CA se intruneste din nou. El a spus pentru HotNews.ro ca este vorba despre "o disputa pe independenta editoriala a TVR", sub influenta politica si ca s-ar dori, la nivel politic, indepartarea lui Cornel Nistorescu si a lui Sorin Avram de la Televiziunea publica. Tanase a mai acuzat ca neintelegerile legate de programele de toamna ale TVR tin de presiuni politice: "Daca emisiunile lui Cornel Nistorescu si ale lui Sorin Avram ies, cineva trebuie sa dea o explicatie, iar explicatia trebuie cautata sus de tot, la nivel guvernamental", a afirmat Tanase pentru HotNews.ro. El a aratat ca actualul guvern are o reprezentare majoritara in CA al TVR, structura numita politic si a obiectat fata de pozitia manifestata in CA de Corneliu Calota, purtatorul de cuvant al Guvernului. Vezi detalii aici
  • Vineri, premierul Ponta si-a exprimat "dezamagirea" in privinta lui Stelian Tanase si a anuntat retragerea lui Calota din CA al TVR. Vezi detalii
  • Tot vineri, Stelian Tanase a fost invitat sa vina, saptamana viitoare, la audieri in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor. Iar doi membri CNA, Narcisa Iorga si Valentin Jucan, si-au exprimat suspiciunea ca Tanase joaca un rol dublu, in functie de propriile interese.