Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a cerut joi, in fata Congresului Stelor Unite, ajutor militar, politic si economic din partea Americii in fata "tradarii" Rusiei, care "ameninta securitatea mondiala", relateaza AFP.

In vizita la Washington, seful statului ucrainean a vorbit timp de 45 de minute, intr-un discurs solemn, in fata alesilor americani, care l-au ovationat.

"Avem nevoie de ajutorul vostru, de ajutorul Americii", a rostit Poroshenko, dupa zece luni de criza cu Rusia, anexarea Crimeii, in martie, si un conflict armat in estul Ucrainei, din aprilie.

Acesta a cerut SUA un statut special pentru tara sa, care nu este membru NATO.

"Incurajez cu tarie SUA ofere un statut special de securitate si de aparare care sa fie reflectia celui mai inalt nivel de interactiuni" cu Occidentul, a declarat Poroshenko.

El a cerut "mai multa sustinere politica in intreaga lume" pentru Kiev, precum si "mai multe echipamente militare letale si neletale" pentru armata ucraineana, care se lupta cu separatistii in estul tarii.

In timpul discursului si inainte de primirea sa de catre presedintele american Barack Obama, Casa Alba a anuntat deblocarea a 46 de milioane de dolari pentru echipament si formarea fortelor de securitate ucrainene. Aceasta suma aduce la 116 milioane dolari ajutorul american oferit Ucrainei pentru securitate.

In plan economic, presedintele a pledat pentru "investitii ale firmelor americane in Ucraina, pentru a sustine economia si sistemul judiciar", promitand ca "ajutorul Occidentului va fi utilizat de institutii necorupte".

In fata Congresului, Poroshenko a afirmat ca "agresiunea impotriva Ucrainei este o amenintare impotriva securitatii mondiale".

"Daca nu o oprim acum, vor trece granita Europei, o amenintare absoluta pentru intreaga lume", a spus seful de stat, cerand SUA si Europei "sa nu lase Ucraina singura" in fata Rusiei.

Poroshenko a mai anexarea Crimeii este "unul dintre actele cele mai cinice de tradare din istoria moderna".