Jihadistii Statului islamic au facut publica joi o inregistrare video in care apare jurnalistul britanic John Cantlie, rapit in noiembrie 2012, la scurt timp dupa ce a ajuns in Siria, transmite AFP.

John CantlieFoto: Captura Youtube.com

In inregistrarea postata pe YouTube, jurnalistul, care a colaborat cu publicatii precum Sunday Times, The Sun si AFP, apare imbracat intr-o costumatie portocalie si sustine ca se afla in mainile Statului Islamic.

Jurnalistul povesteste ca in noiembrie 2012 a venit in Siria unde a fost capturat de Statul Islamic si acuza autoritatile britanice ca l-au abandonat, lasandu-l in mainile jihadistilor. "Acum, aproape doi ani mai tarziu, multe lucruri s-au schimbat, printre care si expansiunea Statului Islamic pentru a include parti mari din estul Siriei si vestul Irakului, o suprafata mai mare decat cea a Marii Britanii si a multor altor tari.

Stiu ce credeti. Credeti ca fac asta doar pentru ca sunt prizonier, ca am o arma indrepretata spre cap si sunt fortat sa fac asta. Corect? Pai, este adevarat, sunt prizonier, asta nu pot sa neg. Insa, avand in vedere ca am fost abandonat de catre guvernul meu, iar soarta mea se afla in mainile Statului Islamic, nu am nimic de pierdut. Poate voi trai sau poate voi muri, insa vreau sa profit de ocazie sa transmit cateva fapte pe care le puteti verifica, fapte pe care, daca le analizati, ar putea contribui la salvarea de vieti."

John Cantlie precizeaza ca va reveni cu noi inregistrari, "programe" dupa cum le numeste el, in care va dezvalui "adevarul".

"In urmatoarele cateva programe va voi arata adevarul, cum mass-media occidentala incearca sa atraga publicul in abisul unui alt razboi cu Statul Islamic. Dupa doua razboaie dezastruoase si extrem de nepopulare in Afganistan si in Irak, de ce guvernele noastre par sa fie atat de dispuse sa se implice intr-un alt conflic de necastigat? Va voi arata adevarul din spatele motivatiilor si sistemelor Statului Islamic si cum mass-media ooccidentala, organizatie pentru care am lucrat, poate stramba si manipula acel adevar pentru publicul de acasa.

Fiecare poveste are doua parti, credeti ca vedeti imaginea completa? Si va voi arata adevarul asupra a aceea ce s-a intamplat cand mult cetateni europeni au fost incarcerati si apoi eliberati de Statul Islamic si cum guvernele britanic si american au crezut ca o pot face diferit de alte tari europene, ei au negociat cu Statul Islamic si si-au adus oamenii acasa, in timp ce britanicii si americanii au fost lasati in urma. Este foarte alarmant sa vezi unde duc toate acestea si pare ca istoria se repeta, inca o data, insa mai este timp sa schimbam aceasta secventa aparent inevitabila daca voi, publicul, actionati acum", spune jurnalistul britanic in inregistrare.